- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ratele românilor împrumutaţi la bancă au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei

09 Aug, 11:01 • Cornel Ghimeșan
Ratele pentru creditele ipotecare în lei au crescut cu peste 50% față de momentul acordării, majoritatea împrumuturilor fiind din perioada 2014-2018, când indicele ROBOR era la un nivel scăzut. Totuşi, între vara lui 2021 și primăvara lui 2022, când indicele IRCC era redus, au fost făcute, de asemenea, foarte multe împrumututi.
Ratele românilor împrumutaţi la bancă au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei

Ratele românilor împrumutaţi la bancă au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei. La finalul anului 2022, 60,5 miliarde de lei reprezintă o treime din expunerea băncilor pe creditele ipotecare standard în lei. În luna martie, erau 556.000 de debitori unici cu credite ipotecare în sold, scrie Profit.ro.

Ratele românilor împrumutaţi la bancă au crescut cu peste 50% la o treime din creditele ipotecare standard în lei

Creditele acordate în 2016 au parte de cele mai mari creșteri ale ratelor, de 70% sau chiar mai mult. În comparație cu 2017, ratele au crescut cu 60-70%, deoarece în urmă cu câțiva ani locuințele erau mai ieftine și creditele erau mai mici. Mai mult, în această perioadă salariile au crescut, ceea ce înseamnă că au avut impact asupra finanțelor debitorilor pentru a nu fi foarte greu de suportat. Ratele au crescut cu mai mult de jumătate pentru împrumuturile de aproximativ 9 miliarde de lei, acordate în perioada 2014-2018. Cât despre debitorii Primei Case, ratele au crescut cu peste jumătate pentru creditele în sold de circa 10 miliarde de lei, pentru același interval de timp.

Citeşte: Românii riscă să piardă voucherele pentru alimente! „Vom modifica Ordonanța și pentru cei care sunt în această situație le vom retrage cardurile sociale”

Între vara lui 2021 și primăvara lui 2022, rate au crescut pentru creditele de aproximativ 11,5 miliarde de lei, la fel ca și pentru cele de Noua Casă, care au crescut cu circa 2,1 miliarde de lei.

Rezultatele calculelor sunt aproximative, fiind limitate de datele disponibile de la banca centrală. De exemplu, soldul creditului pe fiecare lună în parte a fost calculat la valoarea medie lunară în anul respectiv. De asemenea, o parte dintre creditele în sold sunt cu dobândă fixă – cele acordate în urmă cu câțiva ani au depășit însă perioada inițială de rată fixă, mai scrie sursa citată.

Citeşte: CNAIR a semnat contractul pentru finalizarea celor 18 km pe lotul 1, Craiova-Robănești. Șoferii vor putea circula de la anul pe legătura directă Craiova-București-Constanța

Românii plătesc cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare în sold, după creșterea ratelor din ultimul an, din cauza inflației ridicate și a politicii monetare. Din acest motiv, debitorii au ajuns sau ar putea ajunge în curând în situația în care ar putea cere constatarea impreviziunii și să ceară ajustarea contractelor, potrivit legii privind darea în plată.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult