- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

România produce cea mai bună mâncare din UE, dar insuficientă pentru a hrăni întreaga populație. ”Țara noastră are 4.000 de hectare de solarii pentru producția de legume”

29 Feb, 17:42 • Cornel Ghimeșan
România produce cea mai bună mâncare din UE, dar insuficientă pentru a hrăni întreaga populație! România produce cea mai curată mâncare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia. Astfel, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria ne ajută să acoperim necesarul de consum, cu un preţ uriaş: ele consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi.
România produce cea mai bună mâncare din UE, dar insuficientă pentru a hrăni întreaga populație. ”Țara noastră are 4.000 de hectare de solarii pentru producția de legume”

România produce cea mai bună mâncare din UE, dar insuficientă pentru a hrăni întreaga populație!

România produce cea mai curată mâncare din UE, dar e insuficientă pentru a-şi hrăni populaţia. Astfel, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria ne ajută să acoperim necesarul de consum, cu un preţ uriaş: ele consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi.

Citește și Românii nu mai gătesc, ci preferă livrările la domiciliu! Un bucureștean a comandat mâncare în valoare de 27.000 de euro

Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria consumă până la de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât românii şi aceste substanţe toxice ajung în alimentele din farfuria noastră şi apa pe care o bem, aştfel că, ne îmbolnăvesc.

„Nu doar pesticide, ci şi îngrăşăminte aplicăm puţine per hectar. De ce nu facem noi mai multă mâncare? Din păcate, ţine foarte mult de politică. Totul este să ne dezvoltăm, mediul privat îşi doreşte, dar în legumicultură e nevoie de 20.000 de hectare de solarii ca să putem să susţinem consumul intern şi să ieşim şi la export. Am putea să producem din martie-aprilie până în octombrie-noiembrie”, a declarat Marius Petrache, director general al Marcoser, companie care are trei hectare cu legume cultivate în câmp şi în solarii în Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară.

În prezent, România are circa 4.000 de hectare de solarii pentru producţia de legume.

Astfel, ar trebui să crească de cinci ori suprafaţa pentru a satisface con­su­mul intern, ceea ce presupune investiţii de cel puţin 1,5 mld. euro, potrivit producătorului de legume.

Apoi, țara noastră are deficit comercial pe toate principalele categorii de alimente şi băuturi, de peste 5 miliarde de euro.

Cele mai importate produse sunt carnea de porc, peştele, lactatele, fructele şi legumele, conform datelor statistice naţionale.

Pro­ducţia de legume în solarii repre­zintă sub 5% din suprafaţa totală cultivată cu acestea, astfel că în timpul iernii găsim în marile magazine roşii din Olanda, Italia sau Spania dacă ne referim la UE, ori din Turcia sau Maroc dacă ne referim la state din afara sa.

„Dacă ar fi un plan pe zece ani – nu poţi să faci pe mai puţin – să se crească toată horticultura, noi am fi de departe pe primul loc în extrasezon ca producători de fructe şi legume în UE. Grecia, de exemplu, primeşte circa 20 de milioane de turişti anual şi cumpără roşii din Polonia, pentru că noi nu avem. Ar vrea să cumpere de la noi, fiind mai aproape, dar nu avem”, a mai spus Marius Petrache, potrivit Mediafax.ro.

Avem de toate, dar mâncăm de la Olandezi

Pe lângă cele precizate mai sus, el susţine că pentru dezvoltarea agriculturii româneşti e nevoie de implicare politică, pentru că investiţiile în acest sector sunt o decizie politică.

„Am discutat şi cu europarlamentari şi totul e politic”, a continuat el.

„Orice european, odată ce a gustat din roşiile noastre, cu excepţia celor din zona mediteraneană, nu mai vrea altceva, pentru că noi producem roşiile în sol, iar acesta e calitativ. Nu producem legume în fabrică, cum face olandezul, care produce în vată de sticlă, din faţa calculatorul, cu un program de producţie digital şi două tancuri cu pesticide”, a comparat Marius Petrache.

În Olanda, a menţionat el, se produce prea puţin pe sol.

Mai mult decât atât, se face legumicultură pe substrat, adică se face agricultură aeroponică, ceea ce înseamnă că plantele sunt crescute cu rădăcinile în aer şi doar sunt pulverizate din când în când cu jeturi de apă, agricultură hidroponică, ceea ce înseamnă că plantele cresc pe un pat de apă, şi agricultură cu vată de sticlă şi saltele de nucă de cocos, unde este o substanţă nutritivă care hrăneşte plantele pe baza unui program de pe calculator.

Citește și INS: Românii se bucură de cea mai ieftină mâncare din UE! Țara noastră are cel mai scăzut nivel al prețurilor, 42%

„Olandezii ne dau legume, dar şi lapte, şi carne, iar danezii ne dau şi porci, chiar dacă animalele lor nu ajung pe pământ. Nici nu au teren şi nu au unde să le crească, iar dacă le cresc în aer liber, produsele procesate se vând de cinci ori mai scump, pentru că sunt ecologice, şi nu ne permitem să le cumpărăm”, a explicat Petrache.

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult
Alte articole
Nea Gică, instructorul de schi ”minune”, la aproape 100 de ani: ”Să nu mă părăsiți și să ne vedem sănătoși”
Nea Gică, instructorul de schi ”minune”, la aproape 100 de ani: ”Să nu mă părăsiți și să ...
Cum să găsești bilete de avion extrem de ieftine. Trucul pe care Google îl ține ascuns
Cum să găsești bilete de avion extrem de ieftine. Trucul pe care Google îl ține ascuns
Ceaiul minune care reglează nivelul zahărului din sânge. Conține de peste 20 de ori mai mult calciu decât laptele
Ceaiul minune care reglează nivelul zahărului din sânge. Conține de peste 20 de ori mai mult calciu ...
Cursa pentru inteligența artificială. Disputa se ține între SUA și China, în timp ce Europa rămâne pe margine
Cursa pentru inteligența artificială. Disputa se ține între SUA și China, în timp ce Europa rămâne ...
Test de perspicacitate. Găsește trei diferențe între cele două imagini
Test de perspicacitate. Găsește trei diferențe între cele două imagini
Amestecul ieftin care te scapă de dăunători. Ai nevoie de aceste ingrediente din bucătărie
Amestecul ieftin care te scapă de dăunători. Ai nevoie de aceste ingrediente din bucătărie
Zodii care nu știu ce înseamnă bunele maniere. Te scot din sărite de fiecare dată, sunt imposibil de suportat
Zodii care nu știu ce înseamnă bunele maniere. Te scot din sărite de fiecare dată, sunt imposibil ...
Ardei umpluți cu un ingredient special. Combinația inedită care transformă rețeta într-o delicatesă
Ardei umpluți cu un ingredient special. Combinația inedită care transformă rețeta într-o delicatesă
Ce semnificație are codul secret de pe etichetele fructelor și legumelor din supermarket. Ascunde informații foarte prețioase pentru consumatori
Ce semnificație are codul secret de pe etichetele fructelor și legumelor din supermarket. Ascunde informații ...
Metoda finlandeză prin care poți menține casa călduroasă pe timpul iernii
Metoda finlandeză prin care poți menține casa călduroasă pe timpul iernii
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Cafeaua – prieten sau dușman al sănătății? Ce se întâmplă dacă bei cel puțin trei cești pe zi
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor din România
Bancnota din anii ’90 care îți poate aduce 200.000 de lei! Care este coomoara ascunsă a colecționarilor ...