- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS: Românii se bucură de cea mai ieftină mâncare din UE! Țara noastră are cel mai scăzut nivel al prețurilor, 42%

02 Jul, 13:02 • Constantin Cristina
O statistică arată că România are cea mai ieftină mâncare din UE. Nivelul prețurilor este cu 42% mai mic decât media UE.
INS: Românii se bucură de cea mai ieftină mâncare din UE! Țara noastră are cel mai scăzut nivel al prețurilor, 42%

România a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației în cadrul statelor membre UE, a informat Agerpres. Așadar, românii se bucură de cele mai mici prețuri, nivelul fiind cu 42% mai mic decât media UE, potrivit INS.

Citește și: Franța a atins un maxim istoric în privința datoriei publice. Aceasta a depășit pragul psihologic de 3.000 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 112,5% din PIB

INS: Românii se bucură de cea mai ieftină mâncare din UE! Țara noastră are cel mai scăzut nivel al prețurilor, 42%

După România se clasează Bulgaria cu 41% sub media UE, apoi Polonia cu 38% sub media UE. L apolul opus, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației se poziționează Irlanda cu 46% peste media UE, apoi danemarca cu 45% peste media UE, Luxemburg cu 37% peste media UE și Finlanda cu 27& peste media UE.

Indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii. În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda şi 58 euro în România”, explică documentul publicat de INS.

În grupa „Alimente și băuturi nealcoolice”, România este cel mai ieftin stat membru cu 72%, apoi vine Polonia cu 73%. Danemarca și Luxemburg au cel mai ridicat nivel clasându-se pentru această grupă de produse cu 121%.

INS: România, cea mai ieftină mâncare
INS: România, cea mai ieftină mâncare

De asemenea, Bulgaria are cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (66%), „Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (80%) şi „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (37%), urmată de Polonia, pentru grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (73%) şi „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (40%).

Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte şi încălţăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice şi tutun” (216%) şi respectiv „Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili” (212%).

Mai mult decât atât, Ungaria se menține cel mai ieftin stat membru pentru grupele „Transpot” (72%) şi „Recreere şi cultură” (64%) iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa servicii de cazare şi restaurante (51%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al preţurilor pentru „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei” (126%) dintre statele membre. În ceea ce priveşte grupa „Transport”, Danemarca (127%) şi Suedia (126%) sunt cele mai scumpe ţări din UE. Danemarca se detaşează de restul statelor membre, fiind cea mai scumpă ţară la grupa „Recreere şi cultură” (141%) şi la serviciile de cazare şi restaurante (156%).

România, împreună cu Portugalia şi Ungaria înregistrează aceeaşi valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC şi se situează la nivelul de 77% faţă de media Uniunii Europene. Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 41% sub media UE. Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depăşind media UE cu 161%.

„Acest lucru se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere mare în forţa de muncă totală a ţării şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă”, se mai arată în comunicatul INS.

Alte articole: România exportă mai multe produse din tutun încălzit decât țigarete. Exporturile de tutun încălzit au atins cifra de 830 milioane de euro