- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Românii nu se mai mulțumesc doar cu o casă. A crescut semnificativ numărul celor care vor să își cumpere și a doua proprietate

07 Jul, 22:10 • Stefan Simion
Românii sunt, de departe, pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în privnța procentului de proprietari de case. Peste 95% dintre români au o casă, iar trendul arată că acum vor să o cumpere și pe a doua. Ultimele date oferite de Banca Națională a României au scos la iveală faptul că românii vor să treacă la o nouă etapă, în privința proprietăților deținute. Ei doresc să cumpere a doua casă pentru a o închiria sau pentru a o folosi ca reședință de vacanță.
Românii nu se mai mulțumesc doar cu o casă. A crescut semnificativ numărul celor care vor să își cumpere și a doua proprietate

Românii sunt europenii care sunt atașați cel mai mult de ideea de a fi proprietari. 95% dintre români au o casă, iar acum ar vrea să o cumpere pe a doua. Cel puțin așa reiese din datele pe care le-a pus la dispoziție Banca Națională a României. Conform acestora 52% dintre tranzacțiile cu locuințe ale românilor au fost pentru a doua casă.

”Sunt cumpărătorii de a doua casă. Cei care au bani şi îşi doresc o casă de vacanţă deja şi-au cumpărat până acum. A fost şi influenţa politică şi influenţa războiului, care i-a făcut să investească rapid banii. Investitorii văd preţurile că sunt în scădere, investesc în proprietăţi imobiliare”, a declarat Dan Negulescu, expert imobiliar, pentru observatornews.ro.

Citește și  Este oficial! Parlamentul a decis reducerea cu 31% a cotației maxime decontate de stat furnizorilor …

Agenții imobiliari pun această apetență a românilor pentru a avea și a doua casă pe seama faptului că poate reprezenta o investiție mai sigură, astfel încât preferă să cumpere o roprietate decât să speculeze la bursă sau să îi păstreze, pur și smplu, în conturile bancare.

”Este un semn de maturizare al pieţei. Caută să-şi plaseze banii într-un loc sigur. Imobiliarele sunt un produs foarte sigur. Şi atunci în loc să joace la bursă sau să-i ţină într-un cont, îşi pot cumpăra o locuinţă pe care s-o închirieze, să aibă un randament”, a comentat Toma Filipovici, agent imobiliar.

Citește și  Bombă pe piaţa RCA. Poliţe de asigurare direct din Franţa sau Germania pentru şoferii români

În schimb, pentru românii care vor să cumpere prima lor casă prin credit bancar,  condițiile sunt mult mai grele decât în anii anteriori. De exemplu, în 2022, pentru prima casă, băncile solicitau un vans de 15.000 de euro, iar acum instituțiile bancare solicită un avans de 25.000 de euro.

Acesta este unul dintre motivele importante pentru care numărul creditelor imobiliare este în scădere, în România.

”Se constată o reducere de tranzacţii imobiliare, ceea ce este normal, uitându-ne şi la modul cum a evoluat creditul imobiliar şi această atitudine de aşteptare a populaţiei pentru a vedea ce se mai întâmplă”, a precizat Florian Neagu, director BNR.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult