- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tinerii din România nu mai acceptă să muncească pe un salariu de sub 1.000 de euro net, lunar. Cei nemulțumiți pleacă în Occident, definitiv. Guvernul „rezolvă” problema cu „importuri” din Asia

20 Oct, 15:43 • Stefan Simion
Pretențiile salariale ale românilor au crescut puternic. Cetățenii țării noastre se uită din ce în ce mai mult către Occident, unde sunt salarii de trei-patru ori mai mari, iar prețurile alimentelor de bază sunt comparabile cu cele din țara noastră.
Tinerii din România nu mai acceptă să muncească pe un salariu de sub 1.000 de euro net, lunar. Cei nemulțumiți pleacă în Occident, definitiv. Guvernul „rezolvă problema cu „importuri din Asia

Tinerii din România nu mai sunt dispuși să facă anumite compromisuri în ceea ce privește veniturile, pe care le-au văzut la părinți și bunici.

Noua generație de profesioniști nu mai acceptă salarii de minim 1.000 de euro net, susține de Alexandra Peligrad, CEO al companiei de resurse umane Smartree România. De asemenea, în mediul rural nu se mai acceptă locuri de muncă unde angajatorul oferă mai puțin de 700 de euro.

„Angajații se duc acolo unde le e bine și acolo unde găsesc salarii mai mari, mai ales în contextul unui nivel salarial mai mic și pe fondul inflației de azi. În afară de fenomenul ‘marilor demisii’, cu siguranță că angajatorii care nu vor putea să crească nivelul salarial, vor trebui să găsească până la urmă metode prin care să își rețină angajații, poate prin oferirea de beneficii din zona financiară, cum ar fi pensii, asigurări, discount-uri pe diverse produse sau chiar plăți de avansuri salariale astfel încât să ușureze povara salariului mic pe care îl au, a declarat Peligrad, pentru Wall-Street.

 

Cele mai mici salarii din UE. Avertisment grav cu privire la forța de muncă din România

 

Țara noastră se confruntă cu un mare deficit de personal, a avertizat CEO-ul de resurse umane de la SmartTree.

„Așa cum arată piața muncii azi, eu cred că deficitul de personal e poate cea mai importantă frână în dezvoltarea locală a României. Și aici ne referim și la planurile de dezvoltare ale companiilor care deja prestează activitatea în România, dar și la planurile potențialilor investitori care vor să vină în România sau mai bine zis la capacitatea României de a atrage investiții străine noi (…) Dacă ar fi să ne gândim la soluțiile pe care angajatorii le au azi pentru a contracara deficitul și această criză de personal trebuie să pornim de la faptul că piața muncii e foarte flexibilă, oamenii se mută sau pleacă acolo unde le e bine, fie că vorbim de un angajator din România sau de unul din altă țară”, a mai punctat Alexandra Peligrad.

Între timp, Guvernul de la Palatul Victoria continuă importul masiv de forță de muncă ieftină, din Asia. Pentru cei plecați în Occident, executivul României nu are niciun fel de soluții.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult