- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

60% dintre români consideră că au sărăcit| Principalul motiv este scumpirea energiei

20 Oct, 15:08 • Cornel Ghimeșan
Mai mult de jumătate din români consideră că sitația financiară li s-a înrăutățit comparativ cu anul trecut. Principalul lucru pe care cetățenii îț consideră ca fiind cauza acestei schimbări financiare este prețul energiei.
60% dintre români consideră că au sărăcit| Principalul motiv este scumpirea energiei

Barometrul financiar trimestrial realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro a arătat că aproximativ 60% dintre români declară că situația financiară li s-a înrăutățit față de anul trecut.

Alte articole: Cât vor scădea facturile românilor după plafonarea prețurilor la energie. Câți bani vor economisi ?

Comparativ cu trimestrele trecute ponderea celor afectați financiar a crescut cu 10 puncte procentuale. Și perspectivele de viitor sunt mai sumbre decât în prima jumătate a anului: 55,5% se așteaptă ca situația financiară să li se înrăutățească în viitor.

Majorarea prețurilor din energie principala grijă a românilor

Prețurile la energie  (gaze, electricitate) au fost principalele elemente menționate care au dus la înrăutățirea situației financiare – fiind menționate de 36,7% dintre respondenți, urmate de creșterea prețurilor la produsele alimentare – 33,2% dintre respondenți și creșterea prețurilor la carburanți – 20,6%. Doar 9,4% dintre români s-au declarat afectați de creșterea dobânzilor, în condițiile în care 40,5% dintre respondenți au declarat că au cel puțin un credit.

60% dintre români consideră că au sărăcit| Principalul motiv este scumpirea energiei
60% dintre români consideră că au sărăcit| Principalul motiv este scumpirea energiei

În ceea ce privește viitorul, îngrijorările oamenilor sunt legate de evoluția prețurilor la energie/utilități – gaze și electricitate – pondere de 24,5%, urmate de creșterea prețurilor de consum (18,7%). Conflictul din Ucraina și pandemia au coborât în topul îngrijorărilor, doar 8,83% dintre respondenț au indicat războiul din Ucraina ca îngrijorare, în timp ce pandemia este motiv de îngrijorare doar pentru 6,06% dintre respondenți.

Faptul că principala îngrijorare a românilor este legată de creșterea prețurilor la energie, deci la utilități nu este o surpriză și se explică prin faptul că aceste cheltuieli au o pondere ridicată în bugetul lunar al familiilor. În medie, cheltuielile cu locuința au o pondere de 35% în bugetul lunar al familiilor. Însă pentru 40% dintre respondenți, cheltuielile cu locuința reprezintă mai mult de 40% din bugetul lunar, iar pentru 13,7% – o pondere de peste 60%.

Sondajul privind situația financiară a românilor a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna octombrie, pe un eșantion de peste 1.250 de respondenți persoane fizice din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 58,6% dintre respondenți sunt salariați, 46,7% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 de lei, iar aproape jumătate – 50,8% – sub 2.500 de lei lunar, 34,6% dintre cei chestionați au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, 33,7% au studii superioare și 9,5% studii postuniversitare.

Citește și: Cât de scumpă a ajuns mâncarea pe aeroportul Otopeni! 216 lei pe 2 porții de cotlet de porc cu orez și salată de varză! Reacția unor turiste după ce au văzut bonul cu suma de plată

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult