- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sectorul IT, o mină de aur pentru România. Această industrie ar putea genera peste 10% din PIB până în 2026

24 Mar, 13:24 • Adrian Popovici
Bogdan Putinică. șeful Microsft pentru România și Republica Modova, explică faptul că sectorul IT este „o mină de aur”, subliniid faptul că în următorii ani, această industrie ar putea genera 10% din PIB.
Sectorul IT, o mină de aur pentru România. Această industrie ar putea genera peste 10% din PIB până în 2026

Sectorul IT este unul dintre motoarele dezvoltării a economiei, iar în industria locală lucrează peste 200.000 de specialiști. Aceste date, după cum explică Bogdan Putinică, country manager Microsoft România şi Republica Moldova, plasează țara noastră pe primul loc în Europa pe locul şase în lume din punctul de vedere al numărului de angajaţi în IT raportat la 1.000 de cetăţeni, transmite Mediafax.

Sectorul IT din România este în plină expansiune și beneficiază de un sprijin semnificativ din partea guvernului și a politicilor publice, care s-au aliniat tot mai mult cu nevoile industriei. Cu peste 200.000 de angajați, România se află în fruntea Europei în ceea ce privește numărul de lucrători din domeniul IT raportat la populație, ocupând locul șase la nivel mondial.

Ritmul de creștere al acestui sector este de trei ori mai mare decât al economiei în ansamblu, iar proiecțiile indică că în 2025 sau 2026 contribuția sa la PIB ar putea ajunge la aproape 10%, explică  Bogdan Putinică.

„Ştim cu toţii că sectorul IT este foarte fierbinte şi este într-o continuă dezvoltare alături de guvern şi de politicile publice care în ultima perioadă au avut un grad de convergenţă ridicat cu industrie. Ne uităm la peste 200.000 de oameni în această industrie care poziţionează România pe primul loc în Europa din punct de vedere al numărului de angajaţi în IT raportat la 1.000 de cetăţeni şi pe locul şase în lume. Vedem cu toţii asta când citim presa şi vedem statisticile oficiale.

Toată lumea vorbeşte despre IT, despre creşterea pe care IT-ul românesc o are şi cât înseamnă această creştere. Nu e un secret, în România, ritmul creşterii e de trei ori mai mare decât economia şi suntem pe o traiectorie ca în 2025 sau 2026 să ne apropiem de 10% din PIB generat de această industrie. Potenţialul este enorm, în linie cu potenţialul pe care AI-ul îl are.

Pentru un dolar investit sunt produşi înapoi 3,5 dolari şi există statistici care arată că Top 5% dintre companiile care au implementat AI au, la fiecare dolar investit, opt dolari produşi înapoi. Este un range de potenţial foarte mare”, a adăugat acesta.

Sectorul IT, o mină de aur pentru România. Foto: Freepik
Sectorul IT, o mină de aur pentru România. Foto: Freepik

Citește și: Peste 11.000 de locuri de muncă disponibile pentru români în Capitală. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Sectorul IT, o mină de aur pentru România

Reprezentantul Microsoft explică faptul că România are un potențial enorm în sectorul IT, având peste 200.000 de profesioniști de înaltă calitate care au contribuit deja cu aproape 8% la PIB. În ultimii cinci ani, acest sector, împreună cu cercetarea și dezvoltarea (R&D), s-au dublat și jumătate, iar perspectivele sunt promițătoare. Implementarea PNRR și atragerea celor 6 miliarde de euro bugetate pentru transformarea digitală ar putea duce la o creștere de cinci ori mai mult în următorii cinci ani față de nivelul actual.

„Cred că România stă pe o mină uriaşă de aur atunci când vorbim despre cei peste 200.000 de IT-şti foarte buni care au reuşit să genereze până acum aproape 8% din PIB. În ultimii cinci ani, sectorul IT şi cel de R&D a crescut de două ori şi jumătate, iar proiecţia este una foarte clară. Dacă vom reuşi să implementăm şi, am mare încredere că vom reuşi până în decembrie 2026 să aducem cei 6 miliarde de euro doar din PNRR pentru transformarea digitală a statului român, vom ajunge exponenţial să creştem de cinci ori faţă de astăzi în următorii cinci ani”, a mai adăugat Bogdan Putinică.

Citește și: Creșterea economică a României depinde de construcții și IT. 8% din PIB-ul țării noastre, generat de un singur sector

Tags: