- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dacă scăpăm de inflație, intrăm în recesiune. Avertismentul unui economist: „La noi este încurajat comportamentul iresponsabil”

25 Oct, 09:04 • Gabriela Andreescu
„Avem o problema majoră. Ținta de inflație pe care o dădea BNR era de 2,5% și noi avem 16% în acest moment. Cred că am ratat ținta foarte serios în momentul acesta, iar lucrul ăsta o să se reflecte negativ în foarte multe domenii”, atenționează Christian Năsulea, profesor de economie la Universitatea București
Dacă scăpăm de inflație, intrăm în recesiune. Avertismentul unui economist: „La noi este încurajat comportamentul iresponsabil”

Christian Năsulea vorbește, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre situația economică actuală dar și despre eventualele tendințe ale economiei românești în viitorul apropiat. În opinia sa, comportamentul financiar irațional al românilor afectează în mod negativ mersul economiei, în ciuda eforturilor BNR de a ține inflația sub control.

Profesorul de economie a realizat, în acest an, alături de alţi profesori de la ASE Bucureşti şi UBB Cluj, un studiu privind creşterea preţurilor şi erorile care au determinat acest lucru. Studiul respectiv face parte dintr-o cercetare care a fost coordonată de Epic Center Network, o reţea de institute cu sediul la Londra şi care are diverse colaborări şi oferă consiliere Parlamentului European, Comisiei Europene şi Marii Britanii.

Profesorul a atras atenția cu privire la ritmul galopant al inflației, mult peste cea prognozată de BNR:

„Avem o problema majoră. Ținta de inflație pe care o dădea BNR era de 2,5% și noi avem 16% în acest moment. Cred că am ratat ținta foarte serios în momentul acesta, iar lucrul ăsta o să se reflecte negativ în foarte multe domenii”, atenționează profesorul.

Specialistul în economie consideră că Banca Națională a României a reacționat exemplar în lupta cu inflația, chiar mai bine decât a făcut-o Banca Centrală Europeană. În opinia lui Năsulea, o bună parte din inflația cu care se confruntă acum Europa, inclusiv România, ar fi cauzată și de ezitările instituției bancare europene.

„Din păcate, pentru o țară ca România, rezultatul acestei situații este că și la noi este încurajat comportamentul iresponsabil, pentru că românii folosesc foarte mult euro ca monedă de schimb”, susține profesorul.

Pe de altă parte, Christian Năsulea rămâne optimist în privința evoluției inflației. El consideră că, dacă BNR va continua politica derulată până în prezent și nu vor apărea și alte probleme majore economice la nivel european, inflația ar putea să înceapă să scadă în curând. Acest fapt nu înseamnă și sfârșitul problemelor din economie, avertizează specialistul.

„S-ar putea ca inflația să fie temperată înainte de sfârșitul anului. Adică s-ar putea să nu vorbim de cifre care să depășească 17% pe datele oficiale. Adică există o șansă dacă politica BNR își face treaba în continuare, dacă nu mai apare vreun alt șoc pe piețe care să determine creșteri neașteptate pe vreo categorie de produse anume. Așa s-ar putea să ajungem în martie cu o inflație care să fie, aș spera, sub 16%”, mai spune profesorul.

Christian Năsulea prognozează că următoarea perioadă va fi caracterizată de incertitudini și riscuri, unde evoluția inflației reprezintă marea necunoscută. Puterea de cumpărare și nivelul de trai al populației vor continua să scadă, determinată în principal de evoluția prețurilor energiei. Noi creșteri ale cotației gazelor și energiei electrice ar pune presiune și ar alimenta și mai mult inflația, consideră profesorul în economie.

Profesorul de economie Christian Năsulea consideră că, dacă scăpăm de inflație, o să intrăm în recesiune
Profesorul de economie Christian Năsulea consideră că, dacă scăpăm de inflație, o să intrăm în recesiune

Dacă scăpăm de inflație, intrăm în recesiune

În cazul creșterii accelerate a inflației, factorii de decizie se vor vedea forțați să ia măsuri dure de potolire a acestui fenomen, iar exact aceste măsuri vor împinge economia în recesiune.

O serie de specialiști consideră că o perioadă de recesiune este necesară pentru a opri inflația ducând la scăderea prețurilor. Pe de altă parte, recesiunea înseamnă și risc ridicat de criză, șomaj ridicat și probleme sociale într-o perioadă și așa dificilă, cu războiul la granițele țării.

Citește și: România va produce energie termică și electrică din nămol! Unde va avea loc premiera națională?

O recesiune înseamnă mai puține locuri de muncă, iar aceasta implică neplata ratelor la bănci și eventual confiscarea proprietăților. Întrucât oamenii dați afară din case sunt o adevărată bombă cu ceas în toată Europa, specialistul în economie spune că este esențial ca recesiunea să nu fie nici ea una abruptă și să nu ducă la scăderi catastrofale ale economiei, așa cum există unele prognoze la nivel mondial.

„Recesiunea despre care se vorbește, pe toate calculele făcute de experții care lucrează pe domeniul acesta, este greu de evitat. În foarte multe prognoze se vorbește oricum de o recesiune, recesiunea de baza, cea de două trimestre. Și argumentele colegilor cu care am discutat sunt greu de refuzat. S-ar putea ca dușul rece al recesiunii să fie necesar tocmai ca să putem opri inflația. E posibil ca oamenii, consumatorii, în lipsa acestui duș rece, să nu se responsabilizeze. Și atunci, în lipsa responsabilizării, este posibil să vedem inflație cu două cifre și anul viitor, ceea ce ar fi foarte rău, poate chiar mai rău”, susține profesorul.

Soluțiile propuse de Christian Năsulea pentru atenuarea unei recesiuni economice severe

În opinia specialistului în economie, principalele soluții pentru a nu se ajunge la o adevărată criză sunt exploatarea unor noi zăcăminte de gaze. Acestea ar duce la ieftinirea energiei și implicit la scăderea prețurilor;

Investițiile susținute în infrastructură, ar impulsiona dezvoltarea economică;

Reducerea cheltuielilor pentru aparatul bugetar ar implica extra fonduri pentru a putea fi injectate în economie;

O continuare a politice monetare ferme a BNR, care, până în prezent, s-a dovedit a fi un bun manager al crizei.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult