- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

A fost platita prima pensie obligatorie din Romania

23 Feb, 12:44 • Redactia DailyBusiness
Un administrator de pensii private obligatorii (Pilon II) din Romania a facut vineri, 20 februarie, prima plata din sistem catre un proaspat pensionar din sistemul public de pensii, a anuntat luni APAPR, fara a mentiona numele administratorului.
A fost platita prima pensie obligatorie din Romania

Beneficiarul pensiei si-a incasat drepturile si de la fondul de pensii private obligatorii la care a contribuit doar cateva luni, suma primita nefiind spectaculoasa, conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Situatia nefiind acoperita de legislatia existenta, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o decizie privind modalitatea de plata – prin suma unica, la fel ca in situatiile de invaliditate si deces.

Primul beneficiar al sistemului de pensii private din Romania s-a pensionat la o varsta relativ redusa. El a muncit in conditii dificile si s-a pensionat din sistemul public cu stagiu complet de cotizare. Plata a fost facuta de un fond gestionat de un administrator membru al APAPR.

„Situatia insa este simbolica, pentru ca face lumina in jurul celui mai nociv mit legat de Pilonul II si de fondurile de pensii private in general: „fondurile de pensii sunt niste cutii negre in care doar pui bani timp de 20-30 de ani si nu ai nicio certitudine sau garantie ca ii primesti inapoi”. Faptul ca fondurile de pensii private din Romania au inceput deja sa faca plati desfiinteaza acest mit”, mentioneaza APAPR.

In urmatorii 10 ani, fondurile de pensii private obligatorii din Romania vor avea de onorat intre 80.000 si 100.000 de cazuri de plata. Solvabilitatea fondurilor de pensii va putea fi certificata de catre fiecare dintre acesti 100.000 de viitori beneficiari ai Pilonului II.

De altfel, situatia din Romania nu face exceptie de la practica regionala. Ungaria este prima tara din Europa Centrala si de Est care a adoptat atat Pilonul II de pensii private obligatorii (in 1998), cat si Pilonul III de pensii private facultative (in 1999).

In Ungaria, fondurile de Pilon II au facut, in primii 10 ani de functionare, plati de peste 23 milioane de euro pentru aproximativ 60.000 de beneficiari. De asemenea, fondurile maghiare de Pilon III au facut, in aproape 15 ani de functionare, plati de circa 946 milioane de euro pentru un numar de 360.000 de participanti.

In Polonia, a doua tara din regiune care a introdus Pilonul II (dupa Ungaria), in 1999, primii aproape 10 ani de functionare ai sistemului au insemnat plati de aproximativ 290 milioane de euro pentru cateva sute de mii de beneficiari.

In acelasi fel, fondurile de pensii private din Romania vor face plati inca de acum pentru clientii lor, pentru cazuri diferite (cotizare completa, pensionare anticipata, pensionare pe caz de boala, invaliditate, deces, etc).