- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Americanii se plang ca \”practicile incorecte\” ale Chinei le-au taiat 2,4 mil. slujbe

24 Mar, 09:16 • Redactia DailyBusiness
Practicile comerciale si monetare incorecte ale Chinei au cauzat desfiintarea a 2,4 milioane de locuri de munca in Statele Unite in perioada 2001-2008, potrivit unui studiu al Institutului pentru Politica Economica, citat de Reuters.
Americanii se plang ca \practicile incorecte\ ale Chinei le-au taiat 2,4 mil. slujbe

„Manipularea cursului” yuanului este o cauza importanta a deficitului comercial al SUA fata de China, insa si alte practici ale autoritatilor de la Beijing au avut o contributie importanta, considera specialistii institutului, scrie Mediafax.

Studiul a fost publicat inainte de raportul Rezervei Federale a SUA din 15 aprilie care ar putea cataloga China drept tara care manipuleaza cursul valutar. Congresul american a cerut, in ultimele saptamani, administratiei Obama sa denunte aceasta practica a autoritatilor chineze, insa presedintia s-a opus.

„Interventia statului face yuanul chinez ieftin intr-un mod artificial si subventioneaza astfel exporturile Chinei. Daca Beijingul nu majoreaza cel putin cu 40% valoarea yuanului si nu elimina alte distorsiuni, deficitul comercial al SUA si pierderea de slujbe vor continua sa creasca rapid”, a afirmat economistul Robert E. Scott, autor al studiului.

Deficitul comercial al SUA fata de China a crescut de la 81 de miliarde de dolari in 2001 la nivelul record de 226 miliarde de doalri in 2008. Anul trecut, balanta comerciala negativa a coborat la 226 miliarde de dolari.