- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analistul Aurelian Dochia explica de ce BNR n-a redus rezervele minime: Bancile au oricum expunere prea mare pe titluri de stat

04 Aug, 18:38 • gecad.net
Unul din motivele pentru care banca centrala ar fi putut sa elibereze o parte din rezervele minime obligatorii in valuta (asa cum anticipau analistii n.r.) ar fi fost acela ca fondurile sa fie folosite de banci pentru finantarea deficitului public, insa acestea au oricum in prezent expunere prea mare pe titluri de stat, a declarat pentru DailyBusiness.ro Aurelian Dochia (foto), CEO al firmei de consultanta Concept consultanta economica&afaceri.
Analistul Aurelian Dochia explica de ce BNR n-a redus rezervele minime: Bancile au oricum expunere prea mare pe titluri de stat

Consiliul de Administratie al BNR a decis in sedinta de miercuri pastrarea nivelului rezervelor minime obligatorii, care sunt in prezent de 25% pentru pasivele in valuta si de 15% pentru pasivele in lei, contrazicand astfel asteptarilor analistilor.

Aurelian Dochia a mentionat ca nu se astepta ca BNR sa scada nivelul rezervelor, deoarece nimic esential nu s-a schimbat in ultimul timp in conditiile pietei, care sa justifice aceasta mutare din partea BNR.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, declarase recent ca banca centrala ar putea elibera o parte din RMO in valuta tinand cont ca necesarul de finantare redus al pietei locale ar putea determina bancile sa trimita banii catre grupurile mama, ceea ce ar conduce si la scaderea datoriei externe pe termen scurt a tarii.

Declaratiile guvernatorului au determinat analisti de pe piata locala sa estimeze ca BNR va reduce in sedinta de miercuri RMO pentru pasivele in valuta ale bancilor de la 25% la 20%.

Insa, multe dintre pasivele bancilor sunt acum pe termen lung, asa incat reducerea rezervelor nu s-ar fi transferat automat intr-o diminuare a datoriei externe, considera Aurelian Dochia.