- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: BNR va mentine dobanda cheie la 6,25%.

03 Aug, 14:02 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine, miercuri, rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, dar va reduce, cel mai probabil, ratele aplicate la rezervele minime obigatorii in valuta de la 25% la 20% din pasivele bancilor, potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Analisti: BNR va mentine dobanda cheie la 6,25%.

„Conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii AAFBR, Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din data de 4 august 2010 mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%. Aceasta estimare apartine in procent de 100% celor care au participat la sondaj”, se arata in comunicatul Asociatiei.

Majoritatea respondentilor (67%) cred ca valoarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta va scadea de la 25% la 20%, iar restul mizeaza pe o mentinere a valorii de 25%.

In acelasi timp, toti analistii se asteapta ca rezervele minime obligatorii la lei vor fi mentinute la 15% din pasivele bancilor.

Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre primele patru sedinte de politica monetara, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%.

In schimb, in sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara, anuntand totodata trecerea la o gestionare „ferma” a lichiditatii din sistemul bancar.

La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari. Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%.