- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

APAPR respinge inghetarea contributiilor pentru Pilonul II la 2%

26 Jan, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anuntat luni ca respinge o eventuala mentinere a contributiei la pensiile private obligatorii (Pilon II) in acest an la 2% din salariul brut si solicita majorarea acesteia la 2,5%, conform legii.
APAPR respinge inghetarea contributiilor pentru Pilonul II la 2%

Potrivit legii privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016.

Propunerea inghetarii contributiei pe Pilonul II a venit din partea sindicalistilor, ingrijorati de situatia bugetului public de pensii, devenit deficitar incepand cu noiembrie 2008, dupa majorarile de pensii aprobate inainte de alegeri. Premierul Emil Boc le-a promis sindicalistilor ca propunerea va fi analizata.

Orice modificare in sens negativ a acestui calendar de crestere a contributiilor din Pilonul II afecteaza grav atat interesele celor 4,6 milioane de participanti la fondurile de pensii private din Pilonul II, cat si interesele celor 14 companii de administrare a acestor fonduri de pe piata romaneasca, administratori care reprezinta mari grupuri financiare internationale, potrivit APAPR.

Asociatia considera ca aceasta decizie va reduce sansa participantilor de a obtine o pensie decenta din sistemul privat si va afecta cresterea contributiilor virate in Pilonul II.

„Potrivit unui calcul estimativ, plafonarea contributiilor anul acesta ar putea insemna un minus de circa 2.000 de lei in contul fiecarui participant, in conditiile unei perioade medii de cotizare si pe un calcul bazat pe salariul mediu brut pe economie”, se arata in comunicatul APAPR.

„Plafonarea contributiilor afecteaza in primul rand dreptul de proprietate al participantilor asupra sumelor acumulate in fondurile de pensii administrate privat”, subliniaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania.

Practic, afectarea contributiilor ce trebuie virate, potrivit legii, catre fondurile de pensii private inseamna amanetarea viitorului actualei generatii, cu costuri si consecinte extrem de grave pe termen lung, mentioneaza APAPR.

O alta consecinta a acestei decizii este afectarea imaginii si relatiilor internationale ale Romaniei, intrucat periclitarea investitiilor facute deja de administratorii din Pilonul II aduce atingere tratatelor bilaterale de protejare reciproca a investitiilor pe care Romania le are incheiate cu statele de unde provin actionarii companiile de administrare de pe piata de pensii administrate privat.

Pe parcursul anilor 2007-2008, aceste companii au facut investitii de peste 500 milioane de euro in Romania, domeniul pensiilor private fiind probabil sectorul institutional cu cele mai semnificative investitii straine realizate in tara noastra in perioada mentionata.

[quote=Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR)]Romania ar aparea astfel din nou, dupa multi ani, ca stat cu un climat legislativ instabil, impropriu investitiilor straine.[/quote]

De altfel, sistemul de pensii administrate privat din Romania este construit pe modelul si la initiativa Bancii Mondiale, bucurandu-se de sustinerea explicita a BM si a Fondului Monetar International (FMI), care au recomandat Guvernului Romaniei si in cadrul vizitei din noiembrie 2008, sa mentina angajamentele de crestere a contributiilor catre Pilonul II, potrivit legii.

O alta consecinta a deciziei de inghetare a contributiilor se refera la efectele negative pe termen scurt, mediu si lung, prin diminuarea resurselor de finantare a statului si economiei romanesti.

Rolul fondurilor de pensii private in orice economie este de stimulare a economisirii pe termen lung si de a asigura o alocare optima a resurselor si lichiditatilor financiare, prin investitii in piata bursiera, ca si in obligatiuni emise de companii private sau de catre stat. Astfel, fondurile de pensii finanteaza atat Guvernul, cat si intreaga economie si piata financiara.

„Consideram ca efectele crizei financiare asupra economiei romanesti nu trebuie sa afecteze obiectivul pe termen lung al reformei sistemului public de pensii”, se arata in comunicatul APAPR.

„Motivele fundamentale pentru care statul roman si-a asumat introducerea fondurilor de pensii administrate privat nu s-au schimbat pe timpul crizei. Sistemul public de pensii nu mai este sustenabil si, pe termen mediu si lung, nu va putea asigura, sub nicio forma pensii decente pentru generatiile actuale de salariati”, mentioneaza documentul.

Asociatia considera absolut necesara respectarea legii, adica majorarea contributiilor virate catre Pilonul II de pensii administrate privat de la 2% la 2,5% in luna martie 2009 si mentinerea calendarului ulterior de crestere, potrivit legislatiei si angajamentelor strategice, pe termen lung, ale statului roman.

APAPR reprezinta asociatia administratorilor fondurilor de pensii private si a bancilor depozitare din Romania. APAPR este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, non-profit, creata in scopul protejarii intereselor, promovarii, afirmarii, dezvoltarii colaborarii si cooperarii in domeniul fondurilor de pensii private de pe piata romaneasca. APAPR are in prezent 20 de membri.