- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

AT Kearney: Ponderea economiei negre din PIB a scazut la 33% in 2008

25 Sep, 12:45 • Redactia DailyBusiness
Ponderea economiei subterane din produsul intern brut (PIB) a scazut de la nivelul de 35% din 2005 la 33% in 2008, potrivit unui studiu al firmei de consultanta AT Kearney, publicat vineri.
AT Kearney: Ponderea economiei negre din PIB a scazut la 33% in 2008

Pe de alta parte, ca valoare absoluta, economia subterana din Romania a crescut cu 64%, de la 28 mld. euro in 2005 la 46 mld. euro in 2008.

Studiul indica o corelatie intre intre gradul de utilizare a platilor electronice si nivelul economiei subterante. Astfel, cu cat platile electronice sunt mai utilizate, cu atat economia neagra este mai redusa, potrivit studiului.

Cea mai mare parte din economia subterana, de 14 mld. euro, s-a inregistrat anul trecut in sectorul productiei. Activitatile din comert, constructii, transporturi si real-estate au generat, la randul lor, venituri nefiscalizate de peste 3 mld. euro pentru fiecare sector in parte.

Printre factorii care au dus la cresterea alarmanta a economiei subterane se numara lucrul la negru in constructii, lucrarile de constructii in regie proprie, productia nedeclarata de alcool, spagile, cazarea la negru din turism si munca fara acte din agricultura.