- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Banca Romaneasca va depasi tinta de profit cu 45% in 2008

22 Dec, 10:47 • Redactia DailyBusiness
Banca Romaneasca va inregistra in 2008 un profit brut de 23 milioane euro, cu 45% peste estimarile initiale, iar pentru 2009 - an "foarte dificil pentru tot sistemul bancar" - spera la o stagnare a castigului, a declarat directorul general al bancii, Andreas Maragkoudakis.
Banca Romaneasca va depasi tinta de profit cu 45% in 2008

„Conform IFRS (standardelor internationale de raportare financiara, n.r.), profitul la finalul lui 2008 va depasi cu 45% nivelul bugetat si speram ca anul viitor sa avem un profit similar.
Am realizat deja planul de afaceri pe 2009, insa mai ramane ca actionarul nostru, National Bank of Greece (NBG), sa il aprobe in curand”, a spus Maragkoudakis, intr-un interviu acordat NewsIn.

Astfel, Banca Romaneasca isi propusese, la inceputul acestui an, sa obtina in 2008 un profit de 16 milioane euro, in conditiile in care, in 2007, banca obtinuse un profit brut de 13,2 milioane euro.

Totodata, activele Bancii Romanesti vor ajunge, la finalul acestui an, la aproximativ 2,8 miliarde de euro, cu aproximativ 47% mai mari fata de sfarsitul lui 2007, dar cu 6,6% sub tinta initiala, conform estimarilor directorului general.

„Scenariul pe 2009 este de crestere calculata a portofoliului de credite, dar mult mai putin fata de anii precedenti, pe fondul contextului economic, dar si a problemelor de lichiditate. Este imposibil, la nivelul intregului sistem bancar, sa crestem in acelasi ritm”, a spus seful subsidiarei din Romania a NBG.

Maragkoudakis anticipeaza ca efectele crizei internationale vor fi resimtite la nivelul economiei inca doi ani, sistemul bancar romanesc urmand sa fie afectat cel putin pana in 2010.

„2009 va fi un an foarte dificil pentru banci, a caror crestere se va contracta, si le va afecta si profitabilitatea. Speram ca situatia isi va reveni in 2010, dar depinde de ceea ce se va intampla la nivel international, nu numai in Romania”, a mentionat el.

In ceea ce priveste extinderea, Banca Romaneasca va incheia anul cu 149 de unitati si vrea sa mai deschida cel mult 10 anul viitor, „doar daca actualele conditii din piata se vor mentine”, estimeaza Maragkoudakis.

„Ne vom extinde in functie de cum va evolua starea economiei si a sectorului bancar, toata lumea fiind destul de sceptica in aceasta perioada. Este un efect si psihologic asupra tuturor bancilor din lume, care se consolideaza din ce in ce mai putin, chiar daca ele nu sunt afectate in mod direct”, a mai spus el.

De asemenea, Maragkoudakis sustine ca banca nu intentioneaza sa concedieze din angajati si „cel mult, vor fi unele relocari de personal”.

Banca va mai finanta sectorul imobiliar doar „in mod exceptional”

Banca Romaneasca va mai finanta proiecte in sectorul imobiliar „doar in mod exceptional” si se va concentra pe clientii vechi ai NBG, dupa ce a scazut procentul maxim al finantarii in valoarea totala a proiectelor de la 85% la 65-70%, mai spune directorul general al bancii.

„Nu am inchis usa complet acestui segment de credite, dar suntem extrem de selectivi. Pana acum, nu am avut probleme cu finantarile deja acordate si vom mai acorda, daca respectivul proiect este unul foarte bun sau clientul este unul vechi al bancii”, a spus Maragkoudakis.

El a mentionat ca, in cazul creditelor ipotecare, bancii „i-ar fi destul de greu sa prelungeasca scadenta imprumuturilor”, in cazul in care apar probleme privind rambursarea, in conditiile in care Banca Romaneasca acorda credite cu o scadenta medie de 25 de ani.

Directorul Bancii Romanesti sustine ca banca-mama, NBG, „a reinnoit continuu si nu a dat niciun semn ca ar putea reduce liniile de finantare” catre subsidiara din Romania, atat in cazul celor pe termen scurt, cat si a celor pe termen lung.

„De asemenea, in cadrul bugetului pe 2009 am cerut fonduri suplimentare si cred ca, cel mai probabil, NBG va accepta. Atata timp cat ne majoram capitalul cu 50 milioane euro, nu vad de ce ar putea reduce acele linii de finantare”, a adaugat Maragkoudakis.

Banca Romaneasca si-a majorat capitalul social cu 33%, de la 565,4 milioane lei la 750 milioane lei, prin emiterea de noi actiuni, al caror drept de subscriere este pana la 22 decembrie.
„Rata solvabilitatii bancii era de 12% inainte de aceasta majorare de capital, deci va fi mult mai sus ulterior”, a mentionat directorul general.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,86% de catre NBG, cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,18%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.