- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCE trebuie să evite să provoace „daune inutile” stabilității financiare, cauzate de ratele ridicate ale dobânzilor. Nivelul actual al ratelor este compatibil cu scăderea inflației până la ținta de 2%

30 Nov, 19:09 • Fundeanu Madalina
BCE trebuie să evite „daunele inutile” cauzate de ratele ridicate ale dobânzilor. Ciclul de înăsprire monetară nu și-a produs încă toate efectele și va continua să reducă cererea în viitor.
BCE trebuie să evite să provoace „daune inutile” stabilității financiare, cauzate de ratele ridicate ale dobânzilor. Nivelul actual al ratelor este compatibil cu scăderea inflației până la ținta de 2%

Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să evite să provoace „daune inutile” economiei și stabilității financiare prin menținerea ratelor ridicate ale dobânzilor, a declarat joi noul guvernator al Băncii Italiei, Fabio Panetta, citat de agenția Reuters, transmite Economedia.

BCE trebuie să evite „daunele inutile” cauzate de ratele ridicate ale dobânzilor

Ciclul de înăsprire monetară, în urma căruia au avut loc zece majorări consecutive ale ratelor până în septembrie, nu și-a produs încă toate efectele și va continua să reducă cererea în viitor, a declarat Fabio Panetta, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

În primul său discurs important de la preluarea șefiei băncii centrale italiene, acesta a avertizat că economia zonei euro va rămâne slabă în ultimele trei luni ale anului.

„Trebuie să evităm să provocăm daune inutile activității economice și riscuri la adresa stabilității financiare, ceea ce ar pune în cele din urmă în pericol stabilitatea prețurilor”, a spus el despre politica privind rata dobânzii.

Acesta a adăugat că nivelul actual al ratelor este compatibil cu scăderea inflației până la ținta de 2% stabilită de BCE.

Citește și: Eurostat: România, ţara cu cel mai mare procent de proprietari de locuinţe din UE şi în 2022. Doar 5% stau cu chirie

BCE
BCE

BCE a majorat rata dobânzii la depozite până la un nivel record de 4% în acest an pentru a limita inflația, dar a optat pentru o pauză la ultima sa ședință din octombrie, iar piețele au început să anticipeze o primă reducere a dobânzii anul viitor, încă din aprilie sau iunie.

Avertisment din partea BCE

Creşterea lentă a economiei zonei euro ameninţă să amplifice riscurile la adresa stabilităţii financiare cauzate de ratele mai ridicate ale dobânzilor, avertizează Banca Centrală Europeană, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Dacă impactul înăspririi politicii monetare de către BCE continuă să producă efecte, veniturile gospodăriilor şi ale companiilor, precum şi finanţele publice ar putea resimţi efecte suplimentare, dacă economia continuă să aibă o evoluţie dezamăgitoare, se arată într-un raport al BCE.

„Perspectivele economice slabe, alături de consecinţele inflaţiei ridicate afectează capacitatea oamenilor, firmelor şi guvernelor de a-şi rambursa datoriile. Este critic să rămânem vigilenţi, în condiţiile în care economia se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, sporirea incertitudinilor şi tensiuni geopolitice”, a afirmat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

Perspectivele economice ale zonei euro s-au înrăutăţit şi o recesiune este posibilă, după ce PIB-ul s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023. Pentru 2024 este previzionată doar o uşoară redresare a activităţii economice, în timp ce riscurile la adresa perspectivelor, cum ar fi impactul majorării dobânzilor şi tensiunile geopolitice au dominat probabil discuţiile la reuniunea Consiliului guvernatorilor BCE din octombrie.

Vezi și: Salarii în 2024. Pentru o categorie de români salariile vor crește, iar alții se vor lovi de scăderi semnificative ale veniturilor