- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR: Inflatia poate atinge in 2010 minimul ultimilor 10 ani, fara majorari puternice ale fiscalitatii

16 Dec, 13:25 • Redactia DailyBusiness
Rata anuala a inflatiei ar putea atinge pe parcursul anului 2010 minimul ultimilor zece ani, respectiv sub 4%, fara majorari puternice de fiscalitate si depinzand si de evolutia cursului de schimb, a declarat, miercuri, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, citat de Mediafax.
BCR: Inflatia poate atinge in 2010 minimul ultimilor 10 ani, fara majorari puternice ale fiscalitatii

„Tinta de inflatie pentru 2009 ar fi fost atinsa daca majorarea accizelor la tutun ar fi fost temperata. Rata inflatiei a intrat in intervalul-tintit in octombrie, exista destule sanse ca nivelul acesteia sa revina la peste 4,5% la finele anului 2009, cu atat mai mult cu cat producatorii locali de tigari au anuntat majorari de preturi in avans in noiembrie si decembrie in contul anului 2010”, a afirmat Anghel.

El a precizat ca o crestere anuala de peste 39% estimata la nivelul intregului an 2009 este prea mult, avand in vedere ponderea destul de mare a acestei categorii de produse in totalul cosului de consum.

Rata anuala inflatiei s-a redus la 4,9% la finele lunii septembrie, pe seama trendului favorabil al pretului produselor alimentare.

„Preturile produselor din tutun, pe fondul majorarii accizelor pentru a doua oara, precum si tarifele la telefonie si carburanti au fost principalii factori de crestere a inflatiei in perioada iulie-septembrie. In ciuda contractiei cererii, serviciile si produsele nealimentare au prezentat o rezistenta semnificativa la scadere, iar acest lucru a fost determinat, in principal, de rigiditatile pietei
in stabilirea preturilor”, se arata intr-un raport al BCR.

„Desi impactul cresterii accizelor in 2010, care include si deprecierea cursului de referinta pentru calculul acestora cu aproximativ 14%, nu trebuie minimalizat, este posibil ca inflatia medie sa ramana pe un trend descendent. In conditiile in care taxa pe valoarea adaugata nu va fi majorata, sansele intrarii in intervalul tinta a inflatiei sunt destul de mari”, se mai mentioneaza in raport.

BCR anticipeaza ca rata inflatiei se va situa la 4,7% la finele acestui an, la 4,5% in decembrie 2010 si la 3,9% in 2011.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a rectificat, la inceputul lunii noiembrie, in urcare estimarea de inflatie pentru 2009, de la 4,3% la 4,5%, ceea ce ar inseamna ca Romania va respecta tinta privind cresterea preturilor de consum stabilite pentru acest an, dupa ce a ratat obiectivele in 2007 si 2008.