- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR: Investitiile straine directe, mai mari in 2007

18 Dec, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Exceptand contravaloarea privatizarii BCR, investitiile straine directe vor fi in 2007 de cel putin 7 mld. euro, mai mari decat anul trecut - 6,9 mld. euro, insa datoria externa a Romaniei urmeaza sa fie de peste doua ori mai mare decat cea a investitiilor atrase anul acesta, conform unui raport al BCR.
BCR: Investitiile straine directe, mai mari in 2007

„Per total investitii ne asteptam ca 2007 sa fie un an mai bun decat 2006, iar valoarea acestora sa fie de circa 7 miliarde de euro, acestea putand ajunge – avand in vedere evolutiile din ultimul timp – chiar si la 7,2-7,3 miliarde euro”, a spus pentru DailyBusiness Melania Hancila, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane, realizatoarea studiului.

Deficitul extern a fost in primele zece luni de 13,45 miliarde euro, reprezentand 11,45% din PIB-ul estimat pentru acest an, acesta urmand a se adanci pana la 13,7% din PIB, la finele anului. Investitiile straine directe din perioada ianuarie-octombrie, de circa 6 miliarde euro, au acoperit deficitul in proportie de 45,5%.

Raportul BCR estimeaza un nivel al investitiilor in 2007 de 7 miliarde euro. PIB-ul preconizat pentru 2007 este de 381 miliarde lei, adica 114 miliarde euro, ceea ce inseamna ca deficitul ar putea atinge circa 15,6 miliarde euro, si implicit ca investitiile straine vor acoperi 44,87% din datoria externa.

Principala cauza a cresterii deficitului de cont curent (produsa pe seama adancirii deficitului comercial) a fost cresterea masiva a consumului, in special pe fondul eliminarii taxelor vamale pentru produsele provenite din Uniunea Europeana, cresterea consumului fiind ajutata si de aprecierea leului, din primele luni ale anului.

Cresterea deficitului comercial a fost adancita pe de alta parte si de faptul ca importurile au putut fi doar partial contrabalansate de exporturi, in special din cauza lipsei de competitivitate a produselor romanesti pe piata externa, se mentioneaza in raport.

Investitiile straine au fost extrem de dinamice in special in ultimele luni, in septembrie- octombrie, in Romania intrand aproape jumatate din investitiile atrase in restul de opt luni, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica. Astfel, in luna septembrie valoarea investitiilor straine directe pe piata romaneasca s-a ridicat la aproximativ 1 miliard de euro in timp ce in octombrie cuantumul acestora a fost de 923 milioane de euro.

„Nu au existat conditii speciale de piata care sa incurajeze venirea investitorilor in Romania in ultimul timp, cred ca e vorba doar de un sentiment pozitiv la nivelul investitorilor in privinta Romaniei”, a mai spus Hancila.

Anul trecut, deficitul de cont curent a reprezentat circa 10,5% din PIB, fiind in valoare de 9,8 miliarde de euro. Investitiile straine directe, care ar trebui sa acopere deficitul extern au ajuns anul trecut la au atins anul trecut la 9,1 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca deficitul a fost acoperit aproape integral de investitiile straine.