- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bloomberg anunta declinul leului: Tensiunile politice pot aduce un nou minim istoric

31 Aug, 13:41 • gecad.net
Leul ar putea atinge un minim istoric fata de euro din cauza "instabilitatii politice" din Romania si in conditiile in care ingrijorarile investitorilor privind revenirea globala diminueaza cererea pentru active mai riscante, au spus reprezentantii casei de brokeraj Brown Brothers Harriman & Co., citati de Bloomberg.
Bloomberg anunta declinul leului: Tensiunile politice pot aduce un nou minim istoric

Moneda se va deprecia pana la 4,4 lei/euro de la 4,2328 lei/euro, cat a inchis in sedinta de luni, scrie intr-un raport al Brown Brothers Harriman, emis luni.

„Luand in calcul probleme care exista la nivel global, ne asteptam ca perechea euro/leu sa urce in perioada urmatoare”, a spun Win Thin, unul din specialistii in tranzactii valutare.

Potrivit acestuia, tensiunile politice din Romania pot creste in perioada urmatoare.

Semne de depreciere ale leului au aparut inca de marti dimineata

Leul a pierdut marti dimineata in raport cu euro 2,5 bani, pana la un curs de 4,2580 lei/euro, fata de 4,23 lei/euro, cat fusese luni, insa un ordin mare de vanzare de valuta a scazut brusc cursul, aducandu-l in preajma nivelului de 4,25 lei/euro, a declarat pentru DailyBusiness.ro un dealer de pe piata locala.

„Dupa ce cursul a ajuns la nivelul de 4,2580 lei/euro a aparut un ordin mare de vanzare de valuta, care a coborat imediat cotatia la 4,25 lei/euro”, a declarat dealerul citat, care nu a dorit sa isi decline identitatea.

Se poate sa fi fost Banca Nationala, care a sarit in sprijinul leului, sau un agent economic care a avut nevoie de lei”, a adaugat acesta.

Leul este supus presiunilor de depreciere generate atat de cauze interne cat si de cauze externe, a explicat pentru DailyBusiness.ro Narcis Noaghea, dealerul sef al Bancii Comerciale Romane.

„Presiunile interne de depreciere ale leului au drept cauze faptul ca este sfarsitul lunii, perioada in care se platesc ratele la banci, deoarece majoritatea clientilor incaseaza salariul in aceasta perioada”, a spus Noaghea.

„Ordinele comerciale sunt de asemenea mai mari in aceasta perioada. Toate aceste cauze au dus la cresterea nevoii de valuta”, a precizat dealerul BCR.

Pe de alta parte, scaderea de ieri a principalelor burse din lume a generat un sentiment negativ investitorilor zonali. Acestia si-au retras o parte din investitiile in leu si in celelalte valute din regiune. Ca urmare, toate aceste monede s-au depreciat.