- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR a redus cu 5% comisionul perceput bancilor pentru platile de mare valoare

01 Apr, 11:52 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) reduce cu 5% nivelul comisioanelor percepute institutiilor de credit pentru platile de mare valoare sau urgente, care implica sistemul de decontare ReGIS, noul nivel al acestuia fiind de 6,87 lei.
BNR a redus cu 5% comisionul perceput bancilor pentru platile de mare valoare

Noul comision va fi aplicat incepand cu data de 1 aprilie 2009, se mentioneaza in comunicatul bancii centrale. Anterior acestei date, valoarea era de 7,23 lei in prezent.

BNR a redus comisioanele aferente sistemelor electronice de plati pentru a incuraja institutiile de credit sa diminueze la randul lor comisioanele percepute clientilor pentru serviciile de plati si decontari, se mentioneaza in comunicatul bancii centrale.

BNR pregateste si alte masuri de reducere de comisioane percepute institutiilor de credit participante la sistemul ReGIS, asa incat nivelurile acestora sa se apropie treptat de cele practicate de bancile centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale.

Sistemul ReGIS, cu decontare pe baza bruta in timp real, reprezinta cea mai importanta componenta a sistemului electronic de plati din Romania. Prin acesta sunt decontate platile de mare valoare (peste 50.000 lei) si platile urgente ale clientilor bancari.

Prin acest sistem sunt decontate si instructiunile de plata initiate de toate celelalte sisteme auxiliare (SENT- sistemul de plati de mica valoare din Romania, SaFIR – sistemul de depozitare si decontare a titlurilor de stat, RoCLEAR – sistemul de decontare a tranzactiilor de pe bursa, Mastercard, VISA).

Potrivit comunicatului, de la introducerea sistemului ReGIS (2005) si pana in prezent, Banca Nationala a Romaniei, in calitate de administrator al sistemului, a redus continuu comisioanele aferente procesarii si decontarii platilor de mare valoare sau urgente. Astfel, reducerile au ajuns la circa 70% (de la 22,50 lei, cat erau initial, la 6,87 lei, in prezent).