- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR despre \”cazul Ciorcila\”: Bancherii trimisi in judecata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie

12 Jul, 14:49 • Redactia DailyBusiness
Cei patru bancheri trimisi in judecata de procurorii DIICOT vor beneficia de prezumtia de nevinovatie, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va lua nicio masura impotriva lor fara o decizie definitiva a instantei, a declarat Adrian Vasilescu (foto), consilierul guvernatorului BNR.
BNR despre \cazul Ciorcila\: Bancherii trimisi in judecata beneficiaza de prezumtia de nevinovatie

„Va fi un proces. Comunicatul se refera la trimitere in judecata, ceea ce inseamna ca va exista si o sentinta. Pana la aceasta sentinta definitiva, toti cei inscrisi in comunicatul DIICOT beneficiaza de prezumtia de nevinovatie”, a spus Vasilescu, intrebat daca banca centrala, care autorizeaza persoanele din conducerea bancilor, va adopta vreo masura in privinta celor patru, relateaza Mediafax.

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administrati al Bancii Transilvania, si alti trei bancheri au fost deferiti justitiei pentru manipularea pietei de capital, in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii, din care s-a obtinut un profit ilicit de aproape 200.000 de lei.

„Sunt implicati numai actionari ai Bancii Transilvania si nu este implicat nimeni din personalul executiv”, a spus Adrian Vasilescu.

„Este inca o dovada ca invinuirile aduse de Parchet au, asa cum de altfel se precizeaza expres in document, legatura numai cu actiunile si nu cu activitatea bancii”, a mentionat reprezentantul BNR.

In ceea ce priveste activitatea bancii, el a precizat ca indicatorii raportati „sunt dintre cei mai buni”, atat indicatorii de solvabilitate si lichiditate, cat si calitatea activelor.

„In concluzie, banca este solida, activitatea va continua fara sa fie in niciun fel impiedicata de acest eveniment, iar clientii pot avea si in continuare aceeasi incredere in banca”, a adaugat Vasilescu.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a lui Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi, fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Georgios Christofourou, director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania, Anastasios Isaakidis, angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania, precum si a Mirelei Silaghi, Dorina Marioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascal si a lui Radu Codrut Jurcovan, toti acuzati de manipulare a pietei de capital si spalare de bani.

Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a anuntat la jumatatea lunii decembrie 2009, ca a cumparat 9,7068% din actiunile TLV, pentru 58 milioane de euro, iar in luna mai si-a exprimat interesul sa preia pana la 20% din titlurile bancii. Cu aproape o luna in urma, Bank of Cyprus a anuntat, insa, ca renunta la achizitia unui nou pachet de actiuni la Banca Transilvania.

Banca Transilvania este cea mai mare banca din sistem cu capital majoritar privat romanesc, avand la finele anului trecut active de 19,47 miliarde lei, respectiv o cota de piata de 5,9%, ceea ce o plasa pe pozitia a opta in topul institutiilor de credit.

Bunuri de 13,5 mil. euro, puse sub sechestru in cazul Bancii Transilvania

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au pus sub sechestru asigurator bunuri mobile si imobile in valoare de 13,5 milioane de euro in dosarul in care este judecat presedintele CA al Bancii Transilvania, pentru manipularea pietei de capital.

Potrivit rechizitoriului DIICOT, s-a aplicat sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile in valoare totala de 57.170.569,20 lei, echivalent a 13.520.295,42 de euro, calculul fiind efectuat la cursul Banicii Nationale a Romaniei (BNR), valabil pentru data de 9 iulie 2010.

Suma de 13,52 milioane de euro constituie prejudiciul produs de acuzati, prin tranzactiile oneroase, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.