- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Boc: Fara reforme, Romania va ajunge in situatia Greciei

22 Apr, 11:21 • Redactia DailyBusiness
Guvernul isi mentine decizia de a continua sa rationalizeze si sa reduca nivelul cheltuielilor publice, deoarece evolutia economiei incepand cu 2008 indica in mod clar ca, fara reforme, Romania va ajunge pe termen mediu in situatia financiara dificila a Greciei, a declarat joi premierul Emil Boc.
Boc: Fara reforme, Romania va ajunge in situatia Greciei

Premierul a explicat, intr-un discurs sustinut la prezentarea raportului Consiliului Concurentei, ca Guvernul este obligat de actuala situatie economica sa continue procesul de reforma, fara a accepta reduceri de taxe, potrivit Mediafax.

El a anuntat totodata ca Executivul va elabora un Cod Social care va revizui intregul sistem de protectie sociala, „pentru incurajarea activitatii si eliminarea formelor de sprijin al nemuncii”, in conditiile in care actualul sistem nu si-a atins scopul, iar

Romania inregistreaza aproximativ 12 milioane de persoane asistate social intr-o forma sau alta.

„Daca se incurajeaza nemunca, nu vom rezista pe termen mediu si lung. Obiectivul nu este de a mentine persoana cu mana intinsa la stat toata viata, de a fi un permanent asistent social”, a spus Boc.

Surse participante la discutia dintre presedintele Traian Basescu si ministri au declarat, marti seara ca seful statului a avertizat Guvernul ca datele economice indica riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in 2010 si ca reducerea cu 5% a costurilor de personal agreata cu FMI nu este suficienta, cerand astfel masuri suplimentare, precum eliminarea oricaror exceptii de la impozitare.

Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International pentru acest an este 5,9% din PIB.

Presedintele a avertizat ca, potrivit datelor actuale, exista riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in acest an, daca Guvernul se limiteaza la a reduce doar cu 5% cheltuielile de personal, conform intelegerii cu FMI. El a cerut o reducere mai mare a cheltuielilor publice si de personal, precum si masuri pentru extinderea bazei de impozitare, insistand pentru eliminarea oricaror exceptii de la plata impozitelor”, au relatat surse participante la intalnire.

A doua zi, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca largirea bazei de impozitare este o necesitate, iar Ministerul Finantelor va analiza posibilitatea extinderii acesteia.