Guvernul a sesizat Departamentul de Control al Primului-ministru in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd.
Executivul a anuntat, pe de alta parte, demararea procedurilor legale in vederea declasificarii anexei la Hotararea Guvernului 1446 din 12 noiembrie 2008 privind privind aprobarea Actului aditional nr. 11 la Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia.
In locul lui Bogdan Gabudeanu, premierul l-a numit la conducerea ANRM pe Gelu Maracineanu.
Un contract de 30 de ani
Potrivit datelor puse la dispozitie de Guvern, contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost semnat la data de 6 august 1992, intre Rompetrol SA si firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd, pe o perioada de 30 de ani.
Dupa privatizarea Rompetrol, calitatea de reprezentant al statului roman in Contractul de explorare si impartire a productiei a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Totodata, calitatea de titular a fost transferata companiei Sterling Resources Ltd.
„Contractul de explorare si impartire a productiei din perimetrele XIII Pelican si XV Midia prevede explorarea, pe contul si riscul partenerilor straini, a suprafetelor contractuale, si in caz de reusita, exploatarea zacamintelor descoperite in comun cu o entitate reprezentand statul roman, in cote procentuale de impartire a costurilor si a productiei convenite in contract”, se arata in nota de fundamentare a HG emisa de guvernul Tariceanu.
[quote=Nota de fundamentare a HG 1446/12.11.2008]In situatia descoperirii unor zacaminte, statul ar urma sa incaseze o redeventa petroliera si sumele aferente impozitelor pe productia interna de gaze naturale si titei si profit[/quote]
Potrivit Executivului, pana in prezent, in perimetrele XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra au fost forate sase sonde de explorare, fiind descoperita o acumulare de gaze naturale care deocamdata nu poate fi exploatata, datorita rezervelor relativ mici ale acesteia, de circa doua miliarde metri cubi.
Costurile cumulate ale operatiunilor petroliere de explorare efectuate depasesc 70 de milioane de dolari (55 mil. euro).