- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Boc: Impozitul minim trebuie restrans la domeniile greu fiscalizabile, cum ar fi restaurantele

07 Aug, 13:47 • Redactia DailyBusiness
Impozitul minim trebuie restrans la domeniile si activitatile unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta si eliminata, cum ar fi restaurantele, dar aceasta se va stabili in urma analizei pe care o face in prezent comisia economica a coalitiei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc (foto).
Boc: Impozitul minim trebuie restrans la domeniile greu fiscalizabile, cum ar fi restaurantele

„Cred ca, pentru viitor, impozitul forfetar, asa cum a fost el conceput, trebuie sa se restranga la acele domenii si activitati unde evaziunea fiscala nu poate fi altfel combatuta si eliminata, cum ar fi de exemplu domeniul restaurantelor. Pot fi si alte domenii, dar trebuie sa fie identificate”, a spus Boc, potrivit Mediafax.

„Am cerut o analiza in acest sens, a fost o discutie si in comisia economica a coalitiei si sper ca pe aceasta linie sa mergem in viitor. Asta este dorinta mea, dar vreau sa vedem si rezultatul analizei economice care va fi puse pe masa de catre specialistii coalitiei”, a adaugat premierul.

In opinia sa, primul scop al impozitului minim a fost atins, astfel incat cei care aveau foarte multe firme fantoma, fara activitate, au fost obligati sa decida daca le mentin sau le inchid.

Negocieri pe tema neimpozitarii profitului reinvestit

Premierul Emil Boc a declarat, pe de alta parte, ca spera ca Fondul Monetar International (FMI) sa accepte ca Guvernul sa aloce resurse suplimentare pentru infrastructura si sa aplice neimpozitarea profitului reinvestit, ca masura de sustinere a mediului de afaceri, Executivul urmand sa caute o solutie de compensare a veniturilor bugetare.

Boc a aratat ca asigurarea resurselor suplimentare pentru infrastructura si neimpozitarea profitului reinvestit sunt cele doua obiective principale ale Guvernului in discutiile cu FMI si Comisia Europeana.

Primul-ministru a aratat insa ca Guvernul va trebui sa gaseasca o alta solutie pentru a compensa lipsa veniturilor la buget, ca urmare a aplicarii neimpozitarii profitului reinvestit.

„Neimpozitarea profitului reinvestit este vitala pentru mediul de afaceri. Cert este ca, in momentul cand iei o sursa de venit din buget, rezultata in urma neimpozitarii profitului reinvestit, trebuie sa pui altceva in loc”, a declarat Emil Boc.

„Am cerut si cer in continuare Ministerului Finantelor, cat si celor care lucreaza la elaborarea proiectiei bugetare sa gaseasca o solutie, astfel incat aceasta masura sa fie implementata. Va trebui sa gasim un mecanism prin care sa compensam lipsa de resurse in buget prin neimpozitarea profitului reinvestit, prin compensare din alta parte”, a precizat primul ministru.

El a subliniat ca, in perioadele de recesiune, mediul de afaceri este cel care redreseaza economia si de aceea, Guvernul trebuie sa ajute companiile pentru a realiza investitii.