- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Bonus de saracie\”: Daca isi face reformele, Romania va atrage ca un magnet investitii straine dupa criza

03 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Agentia de rating Moody's vede Romania ca fiind unul dintre castigatorii perioadei post-recesiune si asta pentru ca, in mod paradoxal, saracia ar putea atrage investitiile straine. Analistii economici estimeaza ca primele semne de revenire se vor simti in ultimele trei luni ale anului, insa nevoia de reforme va ramane la fel de mare.
\Bonus de saracie\: Daca isi face reformele, Romania va atrage ca un magnet investitii straine dupa criza

Am depasit punctul maxim al crizei

? Multi analisti sustin ca da si ca, din cel de-al treilea trimestru, economia va incepe treptat sa isi revina. Mai mult chiar, revenirea va fi una sustinuta, cresterea economica urmand sa depaseasca media europeana.

Analistii de la Moody’s sustin, intr-un raport dat publicitatii miercuri, ca, in mod paradoxal, saracia reprezinta un atu pentru Romania.

„Principalul motiv pentru care anticipam rate mai inalte de crestere in Romania este ca statul este mult mai sarac decat alte membre UE, ceea ce inseamna ca are potential ridicat pentru recuperarea acestor decalaje”, afirma analistul Kenneth Orchard.

[quote=Kenneth Orchard, analist Moody’s]Un mediu de afaceri potrivit, apartenenta la UE si o infrastructura mai buna, cu ajutorul fondurilor UE, ar trebui sa sustina un nivel superior al investitiilor in timp, permitand o crestere graduala reala a veniturilor catre media UE[/quote]
Interesant este faptul ca in cursa revenirii, Romania va depasi multe dintre tarile din regiune care, chiar daca sunt cel putin la fel de sarace, au probleme economice mai grave.

„Revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita cursului de schimb flexibil, care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si indatorarii relativ scazute a sectorului privat„, se precizeaza in raportul Moody’s.

Analistii economici romani spun ca nu trebuie sa ne mire asocierea dintre saracie si cresterea economica. Ei spun ca, in conditiile in care Romania detine o piata de peste 17 milioane de posibili clienti, iar anii anteriori au aratat ca romanii sunt destul de cheltuitori, investitiile pe termen lung pot fi profitabile.

„Investitiile straine vor reveni, cu siguranta la nivelul din anii trecuti, insa conditia este ca recesiunea sa fie depasita”, spune analistul Cristian Dinulescu. „Sa nu ne facem insa iluzii. Strainii ne privesc ca o piata de desfacere, iar majoritatea investitiilor vor viza afacerile ce au legatura cu consumul”, a mai spus analistul.

Romania iese din criza de… Craciun?

Analistii de la ING cred ca Romania va reveni pe linia de plutire in ultimele trei luni din acest an, urmand ca, treptat, in 2010, economia sa creasca sensibil, in ton cu tendinta din zona euro. Din al doilea trimestru din 2010, economia ar urma sa treaca pe plus.

„Revenirea zonei euro ar trebui sa fie vizibila si in Romania. Ritmul mai slab de scadere a economiei in trimestrul al doilea din 2009 in zona euro, cu doar 0,1%, a fost deja vizibil printr-o contractie mai mica a economiei Romaniei (fata de primul trimestru, n.r.). Din acest motiv, daca zona euro isi reia cresterea economica, ar trebui sa vedem crestere pozitiva si in Romania in trimestrul IV din 2009, ceea ce este in linie cu estimarile noastre inca din ianuarie”, considera expertii bancii olandeze.

Moody’s estimeaza ca economia Romaniei se va comprima in acest an cu 7% pana la 10%, urmand ca pe termen lung sa creasca cu 3-4% anual, peste nivelul prognozat pentru cresterea zonei euro pe termen lung. La fel ca si cei de la Moody’s, analistii ING cred ca economia Romaniei ar putea inregistra o crestere chiar mai ridicata decat in zona euro.

Pe de alta parte, „exista riscuri ca recesiunea sa se dovedeasca mai persistenta, deoarece vine dupa un boom economic alimentat de credit, si sa provoace dislocari economice grave”, afirma analistii.

La randul sau, analistul Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Romane a Analistilor Financiari, spune ca „nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece„. Romania va mai traversa cel putin trei trimestre de scadere, iar somajul va continua sa reprezinte o problema majora.

Daca discutam de somaj, nu am vazut inca punctul critic„, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

„Raul depinde cum il definim. S-ar putea ca omul de pe strada sa se uite foarte mult la venitul pe care il are sau la somaj. Pentru romanul de pe strada s-ar putea sa nu fi trecut punctul critic”, a spus analistul.

[quote=Dragos Cabat, presedinte CFA Romania]Recesiunea din Uniunea Europeana nu s-a terminat si oricand pot veni vesti negative care sa schimbe perceptia prea optimista care s-a instalat in ultimele saptamani[/quote]
„Investitorii vor reveni in tara noastra numai dupa ce vor fi convinsi ca intreaga Uniune Europeana se afla pe un trend ascendent”, a precizat analistul.

„Sa nu ne culcam pe o ureche, reformele sunt esentiale!”

Chiar daca Romania va iesi din criza, impinsa de la spate de UE, asta nu inseamna ca guvernul trebuie sa o lase mai moale cu reformele, spun oamenii de afaceri. Dimpotriva.

Pentru a atrage cat mai multi investitori, Romania are nevoie de o reforma din radacini a administratiei, de investitii publice in infrastructura si mai ales de stoparea derapajelor bugetare.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, afirma, de exemplu, marti seara, intr-un interviu la Realitatea TV, ca Romania trebuie sa sprijine mediul privat fara de care, in aceasta perioada de criza, Romania era de mult in faliment. El recomanda imbunatatirea legislatiei economico-financiare, in asa fel incat sa urcam in topurile mondiale ale libertatii economice si usurintei de a face afaceri, si eliminarea ajutoarelor de stat.

„Modelul propriu in Romania ar fi acela al micsorarii dramatice a taxarii, al reducerii aparatului birocratic , transferului lucrarilor publice catre parteneriate public privat, al privatizarii a tot ce a mai ramas de privatizat, al stabilitatii politice pentru ca in tara asta sa aiba incredere cei care pot investi”, a spus Patriciu.

Potrivit Moody’s, in prezent Romania are o capacitate institutionala sub cea a multor tari din Europa Centrala si de Est, avand calificative similare celor din Surinam sau Brazilia.

In privinta eficientei guvernamentale, Romania are un calificativ de 31 din 100, iar la cel ce priveste „domnia legii”, de 43 din 100, ceea ce denota ca institutiile au un nivel scazut fata de stadiul de dezvoltare economica al tarii. Moody’s noteaza, astfel, ca doar cateva tari din Balcanii de Vest (Albania si Bosnia-Hertegovina) si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au calificative mai slabe.

Omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a declarat ca reforma este esentiala si ca de modul in care guvernul se va tine de promisiuni, va depinde in mare parte evolutia economica viitoare.

E un nou moment zero. Daca vom stimula investitiile si exporturile, daca consumul va fi reluat, insa intre niste limite normale, probabil vom ajunge din nou la cresteri economice de 6-7%, insa ma astept ca acest lucru sa se intample pe un termen ceva mai lung”, a declarat reprezentantul AOAR.

Dincolo de estimari, cert este ca investitorii au tot mai putina incredere in economia Romaniei, potrivit datelor publicate marti de Comisia Europeana.

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a scazut, in august, cu 2,6 puncte fata de iulie, si asta in conditiile in care, la nivelul intregii Uniuni Europene, indicatorul a crescut, in medie, cu 5,9 puncte. Cel mai mult a scazut increderea in servicii, in timp ce increderea in industrie si in constructii a stagnat, in timp ce in comert indicele increderii a urcat cu 1 punct fata de luna anterioara.

Pentru blocul comunitar, este a cincea luna la rand de revenire a increderii in economie, in timp ce Romania a marcat a doua luna consecutiv de scadere.