- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Bugetul pe 2012 va fi rectificat astazi. Care vor fi principalele schimbari

23 Aug, 10:29 • adrian.mihaltianu
Proiectul de rectificare bugetara care urmeaza sa fie aprobat joi de guvern prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9 % la 2,25 % din PIB, pe fondul majorarii veniturilor si cheltuielilor fata de programul initial.
Bugetul pe 2012 va fi rectificat astazi. Care vor fi principalele schimbari

Astfel, proiectul de rectificare bugetara prevede [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/veniturile-cresc-cu-620-mil-lei-iar-cheltuielile-cu-3-069-mld-lei-la-rectificarea-bugetara-79913/]majorarea veniturilor bugetului general consolidate[/url] cu 620 milioane lei si a cheltuielilor cu 3,069 miliarde lei fata de programul initial.

Rectificarea bugetara a fost agreata cu Fondul Monetar International si, potrivit Consiliului Fiscal, noile tinte sunt in concordanta cu prevederile Legii 291/2011 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in strategia fiscal-bugetara.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, in contextul discutiilor despre rectificarea bugetara, ca banii cei mai multi vor fi alocati, printre altele, pentru rambursarea de pensii, plata insotitorilor persoanelor cu handicap si sanatate, fondurile ramase urmand sa se termine in septembrie, potrivit [url= http://www.mediafax.ro/politic/ponta-despre-prioritatile-bugetare-cei-mai-multi-bani-pentru-rambursari-de-pensii-si-sanatate-9970742]Mediafax[/url].

O alta prioritate ar fi, potrivit lui Ponta, achitarea datoriilor pe care autoritatile le au la diversi furnizori.

In privinta surselor de finantare, premierul a precizat ca au fost taiate fonduri de la investitii in piscine si partii proiectate in locuri considerate inoportune.

Majorarea proiectiei veniturilor bugetare se datoreaza pe de-o parte performantei mai bune a veniturilor din impozitul pe venit si salarii inregistrata la finele primului semestru al anului, aceasta categorie de venituri fiind revizuita ascendent cu 1,96 miliarde lei, precum si a incasarilor din alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii, ca urmare a implementarii taxei clawback (plus 907 milioane lei), dar si pe de alta parte unui plus de venituri din TVA (plus 2,37 miliarde lei), generat in cea mai mare parte de implementarea unei scheme de stingere ‘in lant’ de tip swap a arieratelor bugetare, arata Consiliul Fiscal.

Conform acestei scheme, 2,26 miliarde lei vor fi transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat astfel incat in final aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget, efectul schemei fiind unul neutru asupra deficitului bugetar.

Excluzand impactul schemelor de compensare, veniturile bugetare sunt previzionate a scadea cu 1,64 miliarde de lei ca urmare a impactului nefavorabil al revizuirii descendente a veniturilor nefiscale (-1,39 miliarde lei), veniturilor din accize (-0,8 miliarde lei), veniturilor din capital (-0,58 miliarde lei) dar si a diminuarii semnificative a sumelor primite de la UE in contul platilor efectuate (-1,86 miliarde lei).

Majorarea cheltuielilor totale cu 3,07 miliarde lei reflecta, pe de o parte, impactul schemei de stingere in lant de tip swap mai sus mentionate (2,26 miliarde lei, cu impact la nivelul capitolelor de cheltuieli alte transferuri – 712 milioane lei, transferuri intre unitati ale administratiei publice – 850 milioane lei, cheltuieli de capital – 450 milioane lei, bunuri si servicii – 250 milioane lei), iar pe de alta parte, suplimentarea cheltuielilor totale cu 807 milioane lei.

Aceasta din urma majorare este localizata in principal la nivelul cheltuielilor de personal (+1,15 miliarde lei) pentru a permite o noua etapa de recuperare a reducerilor salariale din sectorul bugetar operate in 2010, la nivelul cheltuielilor cu bunuri si servicii (+1,037 miliarde lei, alimentate pe partea de venituri bugetare in principal din taxa de clawback) motivata in principal de plata arieratelor din sectorul sanitar, la nivelul cheltuielilor cu dobanzile ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a deprecierii leului (+1 miliard de lei) dar si alocari suplimentare catre fondul de rezerva (plus 332 milioane lei).

Reduceri de cheltuieli sunt previzionate in principal la nivelul categoriei „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare’ (-772 milioane lei), in timp ce cheltuielile de capital si ‘alte transferuri”, nete de impactul schemelor de compensare sunt diminuate cu 196 milioane lei si respectiv 1,156 miliarde lei.

In cadrul bugetului general consolidat, la bugetul de stat proiectul de rectificare prevede ca veniturile pe anul 2012 se diminueaza cu 2,158 miliarde lei (0,4% din produsul intern brut), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, se diminueaza cu suma de 753,8 milioane lei (0,12% din produsul intern brut).

Reducerea cheltuielilor bugetului de stat se acopera, in principal, prin anularea sumelor retinute de 10% din bugetul aprobat, in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea privind finantele publice nr.500/2002. Conform legii, ordonatorii principali de credite repartizeaza la inceputul anului creditele bugetare, dupa retinerea unui cuantum de 10% din suma. Aceasta suma retinuta este repartizata in semestrul al II-lea al anului, dupa analizarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.

[b]Cheltuielile de personal cresc cu 648,0 milioane lei[/b] ( 0,1% din produsul intern brut), in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, cheltuielile cu dobanzile se majoreaza cu 862,1 milioane lei ( 0,1% din PIB), ca urmare a modificarii indicatorilor macroeconomici si a majorarii deficitului bugetar de la 1,9% din produsul intern brut estimat initial la 2,2% din produsul intern brut, iar cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile se diminueaza cu 1,421 miliarde lei (0,2% din PIB).

Salariile bugetarilor vor creste in decembrie.  Astfel, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice va fi majorat cu 7,4% incepand cu data de 1 decembrie 2012, fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Impactul aplicarii masurii de majorare a salariilor bugetarilor cu 8% din iunie 2012 si cu 7,4% din decembrie 2012 asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul in curs la 1,525 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut).

De asemenea, impactul masurii reparatorii de restituire a sumelor retinute pensionarilor in primele patru luni ale anului, ca si contributii de asigurari de sanatate, este de 1,299 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB.

Tot la rectificarea bugetara, Guvernul [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/guvernul-aloca-autoritatilor-locale-la-rectificare-600-mil-de-lei-pentru-arierate-si-salarii-79928/]va aloca autoritatilor locale[/url] 500 milioane lei pentru plata arieratelor catre firme si 100 milioane lei pentru primariile care nu mai au bani de salarii, inca 100 de milioane lei urmand a fi acordate pentru plata insotitorilor persoanelor cu dizabilitati.