- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce-ar putea castiga Romania daca se implica in conflictul din Libia

21 Mar, 14:07 • traian.badulescu
Romania ar putea recupera o parte din datorii de la Libia sau ar putea cumpara avioane F16 la un pret mai mic daca intervine in conflictul din statul african, potrivit unor analisti. Altii sunt insa de parere ca statul roman nu ar trebui sa intervina si ca nu va avea nimic de castigat.
Ce-ar putea castiga Romania daca se implica in conflictul din Libia

Iulian Chifu, expert in politica externa si director in cadrul Centrului de Prevenire a Conflictelor, considera ca si Romania ar trebuie sa se implice in conflictul din Libia.

El a precizat ca Romania sustine deja din punct de vedere politic interventia coalitiei in aceasta zona de conflict si ca ramane de vazut daca se va implica mai mult.

Totodata, Ministerul de Externe ar putea valorifica unele oportunitati ivite pe fondul acestui conflict.

„Romania poate recupera din datoriile neplatite de Libia sau poate achizitiona la un pret mult mai redus 24 de avioane F16”, a explicat Chifu.

Acesta este insa contrazis de analistul economic Ilie Serbanescu.

„Acele datorii, de zeci de milioane de dolari, sunt de pe vremea lui Ceausescu. Daca nu le-au recuperat pana acum, nu le vor mai recupera nicioadata”, a spus analistul economic.

El a precizat ca statul roman trebuia sa vanda cu mult timp in urma aceste datorii pe piata de recuperari si sa se multumeasca cu 20% din totalul sumei de incasat.

Exista firme romanesti care au de recuperat creante de peste 50 mil. dolari din Libia. Oficiali ai Ministerului Finantelor Publice au spus ca cea mai mare suma de recuperat o are compania de stat Romtehnica- circa 39 milioane de dolari, potrivit Hotnews.

De asemenea, Ilie Serbanescu apreciaza ca Romania nu va avea nimic de castigat de pe urma interventiei in acest conflict.

„Nu este razboiul nostru. Deja ne-am bagat in doua razboaie care nu ne privesc: Afganistan si Irak. Avem vreun contract castigat acolo sau aducem ceva mai ieftin de acolo?”, se intreaba retoric analistul economic.
[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Acest conflict este integral, suta la suta, legat de petrol[/quote]
La randul sau, Luca Niculescu, redactor-sef RFI, a spus ca nu crede ca se poate vorbi in aceste momente de achizitia unor avioane militare si ca Romania nu are capacitatea tehnica de a participa la interventia aeriana din Libia.

„Problema nu e Romania, ci cum sa impiedici un dictator sa omoare oameni”, a declarat Niculescu.
[dbvideo=607]
De altfel, actiunile lui Gaddafi impotriva propriului popor au determinat interventia in Libia a coalitiei Franta-Marea Britania-SUA, considera Luca Niculescu.

„Daca nu se intervenea acum, comunitatea internationala ar fi avut o problema de legitimitate daca Gaddafi ar fi masacrat populatia din Benghazi. Ar fi fost un semnal bun pentru dictatori si un semnal prost pentru miscarile de eliberare”, a punctat Luca Niculescu.

El a adaugat ca, spre deosebire de alte state unde populatia este asuprita de dictatori, in Libia s-a trecut peste un anumit prag si ca situatia de acolo nu mai putea fi tolerata.

Si Iulian Chifu de la Centrul de Prevenire a Conflictelor considera ca interventia a fost cauzata de atacurile liderului libian asupra populatiei.

„Nu putem ignora ca un dement isi omoara poporul”, a mentionat Chifu.
[quote=Luca Niculescu, redactor-sef RFI]Cred ca de data aceasta, petrolul nu se numara printre motivele principale[/quote]
Desi considera ca interventia coalitiei in Libia nu are nimic de-a face cu petrolul, Chifu admite ca printre cauzele care au declansat conflictul se numara accesul la resursele de petrol si garantarea rutelor de transport al acestuia.

„Cred ca de data aceasta, petrolul nu se numara printre motivele principale”, a spus si Luca Niculescu.

Pe de alta parte, Ilie Serbanescu apreciaza ca acest conflict este „integral, suta la suta legat de petrol”.

„Eu nu cred ca francezii si italienii nu mai dorm noaptea de grija poporului libian”, a spus Serbanescu.

El a explicat ca spre deosebire de petrolul saudit si de cel Brent din Marea Nordului, cel libian are un continut mai redus de sulf si este foarte greu de inlocuit in rafinariile care-l utilizeaza in prezent.

„Petrolul Brent si cel saudit au alt tip de tratament in rafinarii. Sunt conditionari tehnice pe care nu le poti depasi. Degeaba a decis Arabia Saudita sa mareasca productia. Petrolul libian nu poate fi inlocuit usor”, a mentionat Serbanescu.

El a mai spus ca Italia este tara cea mai dependenta de petrolul din Libia.

SUA importa alt tip de petrol si astfel se explica distanta pe care si-au luat-o fata de conflict. „SUA nu au o implicare directa in actiune, nu o coordoneaza ca in cadrul operatiunilor din alte tari”, a mai spus analistul economic.

O atitudine mai rezervata au Germania, Ungaria, Austria si mai recent Bulgaria.

Premierul bulgar Boyko Borisov a criticat operatiunea militara a coalitiei SUA – Marea Britanie – Franta din Libia, spunand ca nu are obiective clare, dar ridica multe semne de intrebare.