Ce cred angajatorii despre tichetele de masa electronice

29 Apr, 15:50 • Redactia DailyBusiness
Cum este perceput noul suport electronic in mediul de business, care sunt avantajele, dar si barierele identificate de angajatorii romani in introducerea acestui instrument electronic? 
Ce cred angajatorii despre tichetele de masa electronice


Potrivit unui
studiu, la capitolul beneficii, angajatorii mentioneaza, din punct de
vedere al asteptarilor, reducerea activitatilor interne si a
costurilor de productie si distribuire a tichetelor. In plus, acestia
vad o posibilitate reala de a asocia tichetele de masa in format
electronic cu campanii de responsabilitate sociala corporativa, prin
comunicarea atitudinii responsabile fata de mediul inconjurator.

La
celalalt pol, managerii romani au si reticente determinate de modul
de implementare a noilor proceduri, reteaua restransa de afiliati sau
costurile suplimentare pe termen scurt.

Publicarea
normelor pentru tichetul de masa in format electronic aduce
clarificari suplimentare referitoare la adoptarea si utilizarea
acestui instrument, mentionand masurile aplicabile pentru
principalele categorii implicate: angajatori, angajati, emitenti si
afiliati. Ce trebuie insa retinut este faptul ca angajatorii au
libertatea de a alege suportul pe care vor acorda tichetele de masa
si ca ambele formate respecta aceleasi principii si set de reguli, au
aceeasi valoare si aceeasi destinatie. Ramane insa de vazut pe termen
mediu si lung care va fi gradul de adoptare al acestui nou format si
care va fi profilul companiilor care vor alege suportul electronic”,
declara Elena Pap, director general Cheque Dejeuner Romania.

Angajatorii inclusi
in studiu considera ca angajatii sunt deschisi la introducerea
tichetelor de masa electronice datorita eliminarii posibilitatii de
pierdere sau deteriorare a tichetelor pe hartie. Un alt plus consta
in posibilitatea utilizarii unor fractii din valoarea tichetului. La
capitolul dezavantaje au fost precizate numarul redus de parteneri si
greutatea in verificarea soldului disponibil.


Studiul a fost
realizat in contextul preocuparilor privind introducerea tichetelor
de masa in format electronic, de Chèque Déjeuner Romania si GfK
Romania.

Acordarea tichetelor
de masa in Romania este reglementata prin Legea nr. 142/1998. La
mijlocul lunii noiembrie 2013 a fost publicata Legea nr. 291/2013
pentru modificarea Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de
masa, care introduce posibilitatea ca angajatorii sa acorde
salariatilor tichete de masa in format electronic sau pe suport
hartie.


Printre cele mai
importante modificari si adaugiri aduse Legii nr. 142/1998 privind
acordarea tichetelor de masa, se numara: posibilitatea emiterii
tichetelor de masa in format electronic, eliminarea limitei de
utilizare a 2 tichete/zi, posibilitatea acordarii unui numar mai mare
de tichete pentru salariatii care muncesc mai mult de 8 ore/zi,
precum si modul de gestionare a acestora.


In cazul tichetelor
in format electronic, angajatorul va suporta toate cheltuielile
legate de suportul electronic si de functionarea lui, precum si
costurile suplimentare: pierdere sau furt suport, pierdere pin,
blocare suport, etc. De asemenea, suportul electronic dedicat
tichetelor de masa, se poate utiliza doar intr-o retea de parteneri,
avand contract de acceptare a tichetelor de masa in format electronic
cu unitatea emitenta si doar pentru achizitionarea produselor
alimentare.

Nu sunt permise operatiuni precum: retragerea de numerar
sau efectuarea de tranzactii.

Indiferent de
suportul tichetelor de masa – hartie sau electronic – acestea au
aceeasi valoare nominala, stabilita prin lege (in prezent, 9,35 lei),
se acorda dupa aceleasi reguli – cate 1 tichet pentru fiecare zi
lucratoare sau interval de 8 ore (in cazul angajatilor care lucreaza
in ture), sunt destinate exclusiv achizitionarii produselor
alimentare, parcurg etape similare din punct de vedere al procesarii
comenzii si respecta restrictiile privind interdictia achizitionarii
de produse nealimentare, de tigari sau bauturi alcoolice.

Tichetele de masa
reprezinta, in Romania, principalul beneficiu extra-salarial,
asigurand productivitatea crescuta si o masa sigura propriilor
angajati. Prin acordarea tichetelor de masa angajatorul beneficiaza
de economii de pana la 45% datorita facilitatilor fiscale.