- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Concurenta a avizat preluarea operatiunilor Petromservice de catre Petrom

21 Jan, 11:10 • Redactia DailyBusiness
Consiliul Concurentei (CC) a autorizat preluarea activitatilor de servicii petroliere ale Petromservice de catre Petrom, operatiune care s-a ridicat la circa 328 mil. euro, a anuntat luni institutia.
Concurenta a avizat preluarea operatiunilor Petromservice de catre Petrom

„In urma analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca tranzactia nu prezinta indoieli serioase cu privire la compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal pe teritoriul Romaniei. In consecinta, autoritatea romana de concurenta a emis o decizie de neobiectiune, in conformitate cu art. 46 din Legea Concurentei”, au precizat reprezentantii CC.

Petrom a achizitionat activitatea de servicii petroliere din cadrul Petromservice, pentru pretul de 328,5 milioane de euro, activitate care se va grupa intr-un nou departament din cadrul Petrom, potrivit unui anunt al companiei din 19 septembrie 2007.

Pretul achizitiei, de 328,5 milioane de euro, se bazeaza pe o evaluare detaliata. In plus, Petrom a angajat doua renumite companii independente care activeaza pe plan international, pentru a efectua evaluarea.

Prin aceasta operatiune, Petrom a dobandit controlul asupra activitatii de servicii petroliere (mijloace fixe, bunuri de inventar, personal specializat, unele contracte de servicii) desfasurate de Petromservice in domenii precum work-over (reparatii sonde), mentenanta, foraj, transport aferent acestor activitati.

Operatiunea de concentrare economica va avea ca rezultat integrarea verticala a activitatilor de servicii petroliere (work-over, mentenanta, foraj, transport) prestate de SC Petromservice SA Bucuresti in structura grupului OMV-Petrom din Romania.

Integrarea serviciilor petroliere va duce la crearea unui nou departament in cadrul Petrom, Servicii pentru Explorare si Productie. Compania va investi consistent, circa 90 milioane de euro in urmatorii ani, in tehnologii si echipamente de ultima ora, in infrastructura si aplicatii IT. Vor fi introduse procese si proceduri moderne pentru eficientizarea activitatii.

Integrarea serviciilor petroliere in cadrul Petrom va duce la o reducere semnificativa a costului de productie, de circa 1,5 dolari pe barili echivalent petrol, potrivit reprezentantilor Petrom.

Compania de servicii petroliere Petromservice a luat fiinta in martie 2002, in urma externalizarii mai multor servicii din cadrul Petrom. In momentul separarii, Petromservice avea circa 18.000 de salariati. In prezent, compania are circa 13.400 de angajati.