- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consiliul Concurenţei investighează mai multe bănci pentru practici de tip cartel a doua oară în mai puţin de un an

06 Sep, 21:28 • Russo George
Consiliul Concurenţei au făcut mai multe controale la sediile băncilor comerciale din țară, pentru că au suspiciuni legate de înțelegeri tip cartel în legătură cu raportări în Biroul de Credit.
Consiliul Concurenţei investighează mai multe bănci pentru practici de tip cartel a doua oară în mai puţin de un an

Nu este prima dată când astfel de suspiciuni planează asupra băncilor din România. În noiembrie 2022, inspectorii Consiliului Concurenţei au demarat un control inopinat la 10 bănci, în cadrul unei investigaţii privind modul de stabilire a indicelui ROBOR. Consiliul Concurenței a precizat că inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing”.

Consiliul Concurenţei verifică lista neagră de la Biroul de credit

În anul 2004, 20 de bănci cu activitate în România înființau o societate comercială pe acțiuni – Biroul de Credit. Această societate deține o bază de date centralizată în care sunt înregistrate informații cu caracter personal ale solicitanților de credit, ale împrumutaților, co-debitorilor și garanților, potrivit Adevărul.

Tot aici se regăsește și istoricul creditelor acordate de aceste bănci, precum și modalitatea de plată a acestora. Cu alte cuvinte, Biroul de Credit deține „lista neagră” a celor care nu și-au plătit la timp ratele, dar și „lista albă” a celor care au plătit creditul conform înțelegerii cu banca.

Citeşte şi: Adevărul pentru români. Cu cât cresc, de fapt, pensiile și salariile începând cu luna octombrie 2023

Fiecare înregistrare la Biroul de Credit, inclusiv plata cu întârziere a unei rate, se păstrează în baza de date timp de patru ani. După acest termen, se șterge automat dacă, bineînțeles, creditul a fost plătit integral. Existența unui istoric negativ duce în multe cazuri la imposibilitatea ca o persoană să poată accesa alte credite.

Consiliul Concurenţei poate face inspecţii inopinate la orice companie sau instituţie financiară din ţară şi poate ridica orice probă, dacă obţine autorizaţie de la Curtea de Apel şi dacă aceste controale sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării unor posibilele practici anticoncurenţiale. Nicio inspecţie inopinată nu reprezintă o antepronunţare asupra vinovăţiei companiilor verificate.

Citeşte şi: Ce trebuie să facă un român care vrea să își transfere pensia în străinătate. Casa de Pensii a publicat pașii care trebuie urmați

Amintim că un alt control inopinat s-a desfășurat în toamna anului trecut, în noiembrie 2022. Consiliul Concurenței a investigat băncile din România privind o altă înțelegere de tip cartel pentru fixarea dobânzii la un nivel cât mai ridicat.

OTP Bank
OTP Bank