„Este o ancheta utila. Avem plangeri la CET Grivita cu privire la relatia cu RADET. Sunt probleme acolo, asa ca vrem sa vedem ce se intampla pe aceasta piata”, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat de Mediafax.
Autoritatea de concurenta a mai declansat in acest an astfel de anchete sectoriale in vederea analizarii structurii pietelor si mecanismelor de functionare a acestora, pe piata energiei electrice si pe cea a lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi.
„Ancheta pe piata energiei electrice ne va ajuta pentru a lua o decizie in cazul formarii celor doua companii energetice. In ceea ce priveste piata constructiilor ar fi probleme legate de cheltuirea banilor publici. Alte tari au dat sanctiuni pe aceasta piata”, a adaugat oficialul Consiliului Concurentei.
Chiritoiu a adaugat ca autoritatea de concurenta analizeaza 61 de investigatii, din care 5 declansate in acest an.
„Anul trecut am finalizat 3 investigatii, dar pentru acest an avem planuri mai marete, am vrea sa finalizam circa jumatate dintre investigatii”, a precizat Chiritoiu.
In 2009, investigatiile finalizate au vizat piata cerealelor de panificatie, comertul cu amanuntul al produselor agroalimentare si piata imobiliara a serviciilor conexe tranzactiilor imobiliare.
CC a creat un departament de investigare a intelegerilor intre participantii la licitatii
Consiliul Concurentei a infiintat un departament specializat in investigarea licitatiilor trucate, in special a firmelor participante la aceste proceduri, deoarece in prezent nu exista o structura care sa supravegheze aceasta componenta, a declarat, joi, presedintele institutiei.
„Am format un departament pentru licitatii trucate. Nu am angajat oameni in plus, ci am facut o reorganizare a Consiliului. Nu vrem sa creem o structura birocratica sau sa ne suprapunem pe structuri deja existente. Guvernul deja este atent la licitatii, la intocmirea caietelor de sarcini, la modalitatea de organizare a licitatiilor, dar nu exista o structura care sa se uite la intelegerile dintre participantii la licitatii”, a spus Chiritoiu.
Dezvoltarea capacitatii de investigare a licitatiilor trucate este una dintre prioritatile Consiliului Concurentei, domeniu in care autoritatea nu a fost prea activa.
„Exita trei institutii ale statului care se ocupa de regulile licitatiilor, nu exista insa o preocupare pentru intelegerile dintre firme pentru ca stim de cazuri in care firmele se rotesc la licitatii, fac aranjamente de genul te las pe tine sa castigi de data asta, castig eu la cealalta sau te las sa castigi, dar ma iei ca subcontractor. Aceste aranjamente reduc concurenta si sunt pagubitoare pentru stat”, a afirmat Chiritoiu.
Oficialul autoritatii a adaugat ca deja exista un caz de astfel de intelegere intre firmele participante la licitatii sesizat de Ministerul Apararii Nationale pentru o achizitie de armament.