Finante-Banci

Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14 %

12 May, 14:29 • Redactia DailyBusiness
Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14%, masura care ar creste cu 20% valoarea fondului, a declarat miercuri Adina Geana, directorul CNAS.
Contributia la Fondul de asigurari de sanatate ar putea fi majorata de la 10,7 la 14 %

Directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a spus ca lucreaza, impreuna cu Ministerul Sanatatii, la un proiect pentru completarea Legii 95 din 2006, in care unul dintre puncte vizeaza modificarea contributiei la sanatate de la 10,7%, impreuna angajat si angajator, la 14%, cat a fost initial, potrivit Mediafax.

„Daca s-ar accepta aceasta crestere a contributiei, atunci valoarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) ar creste cu 20%”, a declarat Adina Geana.

Ea a mai spus ca din cei 21 de milioane de locuitori, 11,6 milioane sunt scutiti de la plata contributiei la FNUASS.

„Banii in 2010 vor fi repartizati catre toate sectoarele in limita fondurilor existente. Am preconizat o colecta de 1,4 miliarde de lei pe luna. In primele trei luni, ianuarie-martie, am colectat lunar cate 1,1 miliarde de lei, iar in aprilie 0,9 miliarde de lei. Avem practic voie sa utilizam bani, dar nu ii avem. Necesarul ar fi de 1,7 miliarde de lei pe luna”, a explicat Adina Geana.

Ea a precizat ca la FNUASS se colecteaza in prezent 60% din necesar. „Poate pare melodramatic, dar nu avem solutii pentru extinderea colectarii. Exista categorii pentru care a inceput executarea silita”, a adaugat directorul CNAS.

Mai mult, ea a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu are datorii catre furnizorii de servicii medicale.

„CNAS nu are datorii Am facut contracte cu furnizorii in limita a 60% din bani , adica atat cat colectam. Nu sunt acoperite toate cheltuielile pentru 2010. Acoperim cam opt luni, fata de ceea ce ar fi necesar. Dar contractele din 2006-2008 sunt acoperite, doar 2009 nu este acoperit. CNAS platese acum acele servicii pe care spitalele le furnizeaza. Nu sunt acoperite contractele din 2009 pentru ca au existat credite de angajament care se platesc din bugetul pe 2010”, a mai spus Adina Geana.

Ea s-a referit si la problema concediilor medicale, aratand ca in 2009 au fost eliberate in total concedii medicale cumulate pentru 292 de ani, „cifra de Cartea Recordurilor”. „Un pacient a avut chiar doua trei concedii medicale in aceeasi perioada, de la medici diferiti”, a mai spus directorul CNAS.