Finante-Banci

Contributiile sociale ale firmelor vor scadea cu 2%

13 Nov, 10:09 • Redactia DailyBusiness
Companiile vor beneficia, incepand cu 2007, de o reducere de 2% a contributiilor sociale platite la stat, cea mai importanta fiind diminuarea cu 1% a contributiei la fondul de asigurari sociale de sanatate.
Contributiile sociale ale firmelor vor scadea cu 2%

Reducerile au fost incluse in proiectul pe buget pentru 2007, aprobat pe 13 octombrie de Executiv, si reprezinta o parte a angajamentelor din programul de guvernare.

Proiectul de buget prevede scaderea cu 0,25 puncte procentuale a contributiilor la asigurari sociale de stat, cu 0,50 puncte procentuale a contributiilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, cu 0,25 puncte procentuale a contributiilor de asigurari de somaj si cu un punct la contributiile de asigurari sociale de sanatate.

In 2007, Romania va contribui la bugetul comunitar cu 1% din PIB. In plus, bugetul de stat trebuie sa contribuie, in 2007, la cofinantarea fondurilor europene cu 0,4-0,5% din PIB si cu 0,1-0,2% din PIB pentru sustinerea reformei sistemului de pensii.

Ca politici fiscale, anul 2007 va mentine actualele cote ale taxelor principale (TVA -19%, cota unica pentru veniturile persoanelor fizice si pentru profiturile companiilor -16%), singurele noutati fiind cele legate de aplicarea legislatiei comunitare pentru impozitele directe si indirecte, precum si noi reglementari procedurale privind combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2007 va fi discutat, saptamana aceasta, in plenul Parlamentului.