- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA ia masuri pentru revigorarea asigurarilor obligatorii de locuinte

25 Jul, 15:53 • adrian.mihaltianu
Comisia de Supravegere a Asigurarilor a inceput sa ia masuri pentru a creste numarul de asigurari obligatorii de locuinte (PAD), dupa ce acestea au scazut dramatic in acest an. Astfel, societatile de asigurare vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie.
CSA ia masuri pentru revigorarea asigurarilor obligatorii de locuinte

Acest trend in scadere a fost cauzat si de promovarea asigurarilor facultative ca fiind obligatorii.

In sedinta din data de 24 iulie 2012, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a analizat posibilitatea modificarii legislatiei secundare, emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

Aceasta initiativa vine in continuarea masurilor adoptate recent de CSA care [b]interzic folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor de asigurare facultativa a locuintelor[/b].

In opinia CSA, modificarea legislatiei secundare va reprezenta un element esential de sprijin pentru cresterea numarului politelor de asigurare obligatorie, emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Consiliul CSA ia in calcul modificarea legislatiei secundare, astfel incat toate societatile de asigurare vor putea incheia asigurari facultative [b]doar pentru sume asigurate care exced[/b] celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro.

CSA are in vedere si modificarea normelor puse in aplicare prin Ordinul nr. 5/2009, in sensul de [b]a majora comisionul platit de PAID[/b] societatilor care incheie polita de asigurare obligatorie pentru locuinte, de la 10% pana la 20% din valoarea primei de asigurare.

„Societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte in numele PAID, care sunt si actionari ai Pool-ului, si-au asumat prin aceasta calitate si obiectivul principal stabilit de legislatia in vigoare, respectiv cuprinderea in asigurarea obligatorie a fondului locativ din Romania”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

„Cifrele centralizate de CSA arata ca, la sfarsitul lunii martie din acest an, cele mai multe locuinte din Romania erau asigurate printr-o polita facultativa, iar portofoliul gestionat de Pool intrase pe o puternica tendinta de scadere. Consideram ca aceste modificari, odata ce vor fi aprobate, vor implusiona actionarii PAID sa intensifice activitatea de vanzare a politei de asigurare obligatorie pentru locuinte”, a adaugat acesta.

In acelasi context, in cursul zilei de 25 iulie 2012, membrii Consiliului CSA au organizat o intalnire cu actionarii PAID, in cadrul careia a fost anuntata [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/aurelia-cristea-este-noul-director-general-al-paid-78714/ ]aprobarea Aureliei Cristea in functia de director general[/url] si a lui Radu Mircea Popescu, pentru functia de director general adjunct.

La sfarsitul lunii iunie 2012, [b]PAID gestiona 423.907 de polite[/b] de tip PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale), in scadere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa [b]20 euro[/b] in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de [b]10 euro[/b] in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

PAD acopera numai [b]3 riscuri[/b] catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.

[b]Locuinta de tip A[/b] reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

[b]Locuinta de tip B[/b] este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

Citeste si: [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurarile-obligatorii-de-locuinte-se-prabusesc-va-mai-supravietui-paid-77349/]Asigurarile obligatorii de locuinte se prabusesc. Va mai supravietui PAID?[/url]