- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum \”cantaresti\” creditele si imobilele ca sa iei o casa cu 30-40% mai ieftina

09 Jun, 00:02 • gecad.net
Daca nu te grabesti sa cumperi o casa si iti rezervi o perioada de timp pentru a economisi, pentru a cauta o locuinta cat mai ieftina si un credit cat mai avantajos, poti obtine o locuinta la un cost cu 30-40% sub cel pe care l-ai fi achitat daca ai cumpara o casa prin credit fara sa fi studiat piata cu atentie.
Cum \cantaresti\ creditele si imobilele ca sa iei o casa cu 30-40% mai ieftina

Deviza dupa care ar trebui sa te ghidezi este: ai radare si fii atent la toate detaliile. Iata cum suna trei reguli de baza pe care le-ai putea urma.

1. Alege cel mai bun moment pentru achizitie. Daca piata inca nu s-a stabilizat, amana decizia de achizitie pentru o anumita perioada, si economiseste.

Cata vreme evolutia pietei imobiliare este inca nesigura, ai mai putea astepta un an pana faci achizitia, luand in calcul ca preturile ar mai putea scadea. Chiar daca preturile incep sa creasca, nu este niciun pericol, pentru ca te poti decide sa cumperi imediat. Timp de un an sau doi ai putea deci amana decizia de a lua o casa, rezervand aceasta perioada economisirii si facand astfel rost de bani cu costuri zero.

Pentru a economisi cat mai mult va trebui sa cauti o chirie cat mai ieftina sau sa imparti locuinta in care stai cu cineva (poate chiar cu parintii), ca sa reduci la maxim costurile de inchiriere.

La un salariu de circa 600 – 700 de euro, adica venitul minim cu care ti-ai putea permite o rata de circa 300 de euro la o locuinta, ai putea economisi lunar circa 300 de euro, adica 3.600 de euro anual. Mai mult, daca depui banii la o banca pentru locuinte iti poti asigura si o prima de la stat de 25% pe an (insa maxim 250 de euro pe an).

Prin economisire castigi cateva sute de euro anual, ceea ce inseamna ca in 12 luni ai putea strange circa 3.800-3.900 de euro. Daca perioada de criza dureaza si piata imobiliara nu se stabilizeaza timp de doi ani, atunci poti economisi circa 7.500 de euro. Intr-un singur an, suma economisita ar fi de 7.500 euro. Sunt bani pe care, cand te decizi sa iei o locuinta, ii poti prezenta drept avans. Daca ar fi fost sa imprumuti aceste sume de la o banca, dupa 25-30 de ani ai fi platit acesti bani aproape dublu. Cei 3.700-7.500 de euro reprezinta circa 8-15% din costul unei locuinte de 45.000-50.000 de euro.

2. Alege cele mai ieftine oferte de case de pe piata. Criza a ieftinit mult preturile la case, iar pe piata au aparut adevarate chilipiruri, cum ar fi bunurile executate de banci. Creditorii care au scos casele clientilor executati silit la vanzare aplica discounturi de 25% fata de pretul pietei.

Atentie insa! Daca vrei sa cumperi prin credit o locuinta de acest tip va trebui sa te asiguri ca obtii repede imprumutul. Executorul cere cumparatorului sa achite integral locuinta la 30 de zile dupa ce acesta a castigat licitatia de scoatere la vanzare a casei.

De asemenea, cand te decizi sa cumperi, ar fi bine sa iei o casa fara imbunatatiri. De regula, diferenta de pret dintre un apartament cu imbunatatiri si unul care nu are imbuntatiri este mai mare decat valoarea amenajarilor. Prin urmare, este mai bine sa faci imbunatatirile de unul singur decat sa le cumperi de-a gata. Astfel, poti „reduce” pretul cu 5-7%.

In fine, odata cu criza, construirea unei case a devenit tot mai rentabila, comparativ cu achizitionarea. Terenurile, preturile materialelor si cel al manoperei au scazut mult in ultimul timp, iar costurile unei case se aseaza de multe ori sub cele ale unui apartament cumparat.

Daca alergi dupa chilipiruri, trebuie sa tii insa cont ca va trebui sa aloci mai mult timp cautarii, decat daca ai lua o casa gata amenajata si care nu este implicata intr-un proces de executare silita.

Cu cat va fi mai mic pretul locuintei pe care o achizitionezi, raportat la valoarea de piata, cu atat va fi mai redus si costul total al creditului prin intermediul caruia iei locuinta.

3. Alege cea mai buna oferta de creditare. Ai economisit, ai ales si casa, acum ramane sa alegi banca la care vei face imprumutul. Costurile la creditele pentru case sunt diverse, diferenta de bani dintre costul total pe care un client il are de achitat pentru un credit de aceeasi valoare luat de la doua banci cub costuri comparabile putand fi la finele perioadei de creditare de 10-20%.

Pentru a obtine cu cost total cat mai bun la credit, inainte de a-l contracta, ar fi bine sa te interesezi in legatura cu comportamentul bancilor. Ai putea intreba cativa dintre cunoscuti despre bancile care au costuri scazute si se comporta bine cu clientii, in sensul ca nu cresc abuziv dobanzile sau nu le mentin la acelasi nivel atunci majoritatea dobanzilor de pe piata sunt in scadere.

Daca alegi cu grija banca de la care contractezi creditul te vei asigura ca obtii un credit cu cel putin cateva procente mai ieftin decat daca ai fi luat in calcul doar dobanda sau costul total al imprumuturilor, asa cum apar ele in oferta bancilor.

Cumulat, scutirea de cost de care poti beneficia daca iti rezervi timp sa cauti o casa si un credit pe indelete poate ajunge la 30-40% fata de pretul de piata.