- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cum e mai bine pentru economie, sa treaca motiunea sau sa fie respinsa? Vezi rezultatele celor doua scenarii

10 Jun, 12:45 • gecad.net
Motiunea de cenzura depusa luni de opozitie in Parlament, impotriva masurilor anuntate de guvernanti, va avea un raspuns martea viitoare. Ce este de preferat pentru economia nationala, un vot favorabil sau unul contra? Vezi ce spun analistii contactati de DailyBusines.ro
Cum e mai bine pentru economie, sa treaca motiunea sau sa fie respinsa? Vezi rezultatele celor doua scenarii

Pe scurt, acestia considera ca daca motiunea trece, atunci Romania va reintra in situatia de la finele anului 2009, cand criza politica a depreciat leul, iar creditorii au scumpit imprumuturile pentru Romania.

In schimb, respingerea motiunii si implementarea masurilor propuse de guvernanti ar reduce consumul, iar evolutia economiei din 2010 va fi mai slaba decat se estimase, spun unii analisti, care anticipeaza ca reforma Guvernului va costa produsul intern brut (PIB) 2 puncte procentuale.

La ce trebuie sa ne asteptam daca motiunea de cenzura trece? Adoptarea motiunii ar insemna stoparea masurilor propuse de guvernanti (doua dintre acestea fiind scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%) si intreruperea acordului de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI).

Fondul a cerut autoritatilor sa ia masuri de reducere a cheltuielilor publice, pentru a atinge tinta de deficit bugetar, de 6,8% din PIB, a declarat pentru DailyBusiness.ro Dragos Cabat, membru in consiliul de administratie al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

Totodata, atrage atentia analistul, exista un risc, destul de mic, ce-i drept, sa fie organizate alegeri anticipate, ceea ce ar inseamna o intarziere a reformelor din toate sectoarele economice. In opinia acestuia, si investitiile straine ar avea de suferit, din cauza reticentei investitorilor fata de piata locala.

Intarzierea reformei sectorului public, care deja a fost indelung amanata, ar conduce la inrautatirea situatiei bugetare, ceea ce ar avea ca efect prelungirea crizei, este de parere a Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania, pentru DailyBusiness.ro.

Astfel, daca motiunea ar trece, atunci costurile de finantare s-ar scumpi. Lipsit de banii FMI, Guvernul ar trebui sa apeleze la fonduri mult mai scumpe de pe piata interna si externa, ceea ce ar duce la cresterea suplimentara a datoriei publice. Astfel, atingerea unui deficit de circa 9-10% din PIB ar fi aproape inevitabila, lucru care ar fi taxat imediat de investitorii straini, crede reprezentantul ING. Pe de alta parte, un buget supraindatorat ar ingreuna plata datoriilor sectorului publice catre companii, ceea ce ar afecta serios economia.

In schimb, daca motiunea este respinsa, Romania va primi transa de la FMI, ceea ce insa nu este de ajuns pentru ca economia locala sa isi revina, subliniaza analistii. Dragos Cabat crede ca reducerea de salarii din sectorul public nu este suficienta, si ar trebui completata de disponibilizari, pentru ca bugetul sa fie se echilibreze.

Opinia este sustinuta de consultantul financiar Bogdan Baltazar, care spune chiar ca numarul disponibilizatilor ar trebuie sa fie de cel putin doua ori mai mare decat cel anuntat de Guvern, pentru a se obtine decongestionarea sectorului public.

„Autoritatile s-au angajat sa dea afara 70.000 de bugetari pana la finele anului, dar este prea putin. Trebuie disponibilizati cel putin de doua ori mai multi”, a spus Baltazar pentru DailyBusiness.ro.

Implementarea masurilor propuse de guvern ar avea un impact negativ asupra consumului, ceea ce ar afecta mersul economiei. „Pornind de la premisa ca masurile anuntate de Guvern vor fi implementate, am revizuit recent in scadere estimarea privind evolutia PIB in 2010, de la 0,9% pana la -1,4%, ceea ce inseamna o scadere de circa 2,3 puncte”, a declarat Vlad Muscalu de la ING Bank.

Ce ar fi de preferat deci: ca motiunea sa treaca sau sa fie respinsa? Bogdan Baltazar si Dragos Cabat sunt de parere ca ar fi mai bine pentru economie ca motiunea sa fie respinsa. Vlad Muscalu considera, la randul sau, ca e mai bine ca economia sa suporte un soc pe termen scurt, decat sa se prelungeasca starea de agonie.

Desi mai multi analisti impartasesc acceeasi opinie, exista voci potrivit carora guvernantii au ratat sansa de a construi o reforma viabila a sectorului public. „Se taie orbeste din salarii si nu se incurajeaza in niciun fel eficienta. Asta inseamna ca se rezolva o parte din problema chetuielilor bugetare, dar nu se ajunge si la cresterea eficientei sectorului public”, sustine Matei Paun, seful bancii de investitii BAC Investment Partners.

Ce mai trebuie sa faca Guvernul daca motiunea este respinsa

In opinia lui Bogdan Baltazar, Guvernul are multe de rezvolat, chiar daca motiunea nu trece. „Trebuie implementare cat mai repede reducerile de salarii si masurile de reducere a evaziunii care au fost anuntate”, a spus Baltazar.

Guvernul va avea de rezvolvat si o problema de credibilitate, sustine acesta, in conditiile in care pana in prezent a luat prea putine masuri concrete ca sa faca reforma sectorului public si sa grabeasca iesirea din criza. Ar fi nevoie si de masuri de incurajare a economiei, cum ar fi oferirea de garantii de stat pentru creditele acordate de banci companiilor.

Totodata, crede specialistul, guvernantii au nevoie si de un control financiar mai ferm decat cel de pana acum. „Este inadmisibil sa fie surprinsi ca nivelul deficitului ajunge mult peste cel anticipat, desi au toate datele la dispozitie”, spune Baltazar, mentionand ca atitudinea de pana acum a autoritatilor tradeaza o lipsa de control asupra banului public.

Motiunea de cenzura a PSD a fost depusa, luni, la cabinetele presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in aceeasi zi in care Guvernul si-a asumat raspunderea asupra pachetului de masuri de austeritate. Documentul a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD si are titlul „Opriti genocidul social!”. Motiunea va fi votata martea viitoare de la ora 10, scrie Mediafax.

In cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Astfel, pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.