- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Directiva europeana Solvency II pentru asigurari va fi introdusa in 2012

12 Jun, 13:12 • adrian.mihaltianu
Sistemul de supraveghere a asigurarilor va functiona din 2012 conform directivei europene Solvency II, ce presupune o supraveghere bazata pe o abordare prospectiva si orientata spre risc, a declarat joi Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Directiva europeana Solvency II pentru asigurari va fi introdusa in 2012

Solvency II va fi introdusa in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) si va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari.

In vederea indeplinirii principiilor generale ale supravegherii, autoritatile de supraveghere au ca atributii revizuirea, controlul si evaluarea strategiilor, proceselor si procedurilor de raportare stabilite de catre asiguratori pentru respectarea prevederilor directivei Solvency II, precum si riscurile cu care acestia se confrunta sau se pot confrunta.

„Solvency II este un proiect care trebuie sa afle riscul companiilor de asigurari”, a declarat Peter Baumuller, presedintele Comitetului European al Supraveghetorilor de Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS).

Unul din obiectilele Solvency II este acela de a crea un cadru de supraveghere armonizat, potrivit CSA.

„Acest proiect complex va fi tradus in 22 de limbi oficiale ale Uniunii Europene”, a spus Karel Van Hulle, seful diviziei institutii financiare din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.

79% din piata asigurarilor este detinuta de marile grupuri europene

Angela Toncescu a mentionat ca impactul acestei directive va fi mai mare asupra companiilor mari, din Top 10, ce sunt detinute de importante grupuri europene.

„Companiile de asigurari din Romania ce fac parte din grupuri europene au inregistrat, anul trecut, 79% din totalul primelor brute subscrise pe piata asigurarilor”, a mai spus Toncescu, adaugand ca piata ar putea ajunge la 7,5 milioane de euro in urmatorii zece ani.

Societatile mici sunt pe un segment restrans de piata, iar impactul acestei directive asupra lor nu va fi important, intrucat acestea au un portofoliu restrans, a mentionat Angela Toncescu.

Pentru introducerea acestei directive, presedintele CSA a precizat ca arbitrul asigurarilor va avea ca principal obiectiv pregatirea jucatorilor din piata pentru a trece la noul sistem, printr-un program special.