- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

După ce au bifat un record în 2022, băncile din România vor ajunge la un profit și mai mare în acest an. Previziunea specialiștilor BNR spune că nivelul profitului pentru sistemul bancar românesc va depăși cu mult 10 miliarde de lei

28 Jun, 16:45 • Stefan Simion
Cu un profit de 10 miliarde de lei, obținut în 2022, băncile din România au stabilit un record istoric. Veștile bune pentru sistemul bancar românesc nu se opresc aici, BNR anticipând că profitul record de anul trecut va fi spulberat, în acest an.
După ce au bifat un record în 2022, băncile din România vor ajunge la un profit și mai mare în acest an. Previziunea specialiștilor BNR spune că nivelul profitului pentru sistemul bancar românesc va depăși cu mult 10 miliarde de lei

Recordul istoric stabilit de băncile din România la finalul anului trecut, în care s-a realizat un profit de 10 miliarde de lei, va fi depășit cu mult în acest an. Cel puțin așa susține Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României. El consideră că această majorare a profitului vine din creșterea dobânzilor, dar și din menținerea unui procent scăzut la depozite. Astfel, crește marja dintre dobânzile percepute pentru credite și cele oferite pentru depozite. Din această discrepanță se va genera un profit uriaș, multa mai mare decât cel din anul anterior.

Citește și Salariu de 8.000 de euro, plus mâncarea și cazarea gratuite. Ce trebuie să facă angajații români …

„În 2022, sistemul bancar a avut un profit record pentru România, de 10,2 miliarde lei, peste 2 miliarde de euro – şi care anul acesta va fi depăşit cu mult. Şi cum va fi depăşit? Printre altele şi pentru că, în primele patru luni ale acestui an, băncile au crescut marja dintre dobânzile la credite şi dobânzile oferite la depozite. Iată, în timp ce în perioada primelor patru luni ale anului BNR a crescut dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, băncile comerciale, vorbesc per ansamblul sistemului, au crescut dobânda la creditele în lei noi cu 41 de puncte de bază, mai mult sau mai puţin în linie, dar au scăzut rata dobânzii oferite la depozitele nou constituite în lei cu 53 de puncte de bază. Deci, e clar, din această marjă crescută rezultă profit mai mare”, a precizat Valentin Lazea, citat de Agerpres.

Citește și  Guvernul introduce taxe noi pentru mai multe categorii de români. De când intră în vigoare restructurarea …

Lazea a menționat, însă, că menținerea dobânzilor scăzute nu este doar o practică la care apelează bancile din România, ci din toată Europa.

„Chestia asta că băncile nu recompensează suficient pe deponenţi, din păcate nu e numai în România. Am văzut recent o cuvântare a lui Luis de Guindos, spaniolul de la Banca Centrală Europeană (BCE), care certa băncile comerciale din zona euro, spunându-le că ar trebui să treacă creşterile de dobânzi nu numai pe partea de credite, ci şi pe partea de deponenţi. Deci, aceste obiceiuri proaste nu sunt numai la noi, ci sunt şi în Europa”, a menționat Valentin Lazea.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult