- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Emporiki Bank: Actele aditionale aferente OUG 50 raman in vigoare

05 Apr, 11:58 • Redactia DailyBusiness
Emporiki Bank - Romania anunta ca raman in vigoare actele aditionale aferente OUG 50, comunicate clientilor din portofoliul existent, acestea producandu-si efecte in continuare.
Emporiki Bank: Actele aditionale aferente OUG 50 raman in vigoare

Emporiki Bank, membra a grupului francez Credit Agricole, anunta ca actele aditionale aprobate prin acceptare tacita conform prevederilor OUG 50/iunie 2010 raman in vigoare.

Anterior intrarii in vigoare a prevederilor OUG 50, Emporiki Bank acorda credite calculand dobanda in mod transparent, in functie de indicii de referinta Euribor, Libor sau Robor.

„Conform OUG 50 s-a eliminat comisionul de rambursare anticipata si s-a stabilit calcularea unui comision unic”, au specificat reprezentantii bancii.

Emporiki Bank – Romania S.A., membra a Grupului francez Credit Agricole, activeaza pe piata bancara romaneasca din 1996.

Prin intermediul unei retele de 34 de sucursale localizate in majoritatea oraselor din tara, Emporiki Bank Romania ofera servicii si produse bancare pentru clienti persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii (IMM) si mari companii.

Principalul actionar al Emporiki Bank – Romania este Emporiki Bank of Greece, membra a grupului francez Credit Agricole, care detine 99,58% din capital.

Credit Agricole Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume, este prezent in 70 de tari prin intermediul a 11.500 de sucursale in care lucreaza 160.000 de angajati pentru 59 milioane de clienti.

O decizie similara a fost luata si de Raiffeisen Bank, care nu cere anularea actelor aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana in iunie 2010.

Pe de alta parte, BCR a decis sa anuleze actele aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana la data de 21 iunie 2010.

OUG 50/2010 a fost adoptata de Guvern in luna iunie 2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si a comsioanelor de risc, precum si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.

Ulterior, Camera Deputatilor a modificat unele prevederi ale ordonantei astfel incat doar anumite articole sa fie aplicate imprumuturilor vechi, respectiv limitarea sau eliminarea comisionului de rambursare anticipata si prevederile conform carora creditorul poate refinanta creditul in conditiile noilor oferte daca titularul de credit este bun-platnic.

Bancile au fost obligate ca pana la finele lunii septembrie sa modifice contractele de credite semnate inainte de iunie 2010 pentru a fi in conformitate cu OUG 50 prin acte aditionale, intrate in vigoare prin semnarea de catre clienti sau in mod automat, prin acceptare tacita.

Potrivit legii 288/2010, actele aditionale semnate de clienti in conformitate cu prevederile OUG 50 isi produc efectele, in timp ce creditorii si populatia au dreptul de a solicita anularea actelor aditionale care nu au intrat in vigoare prin semnare de catre debitori.