- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Erbasu vrea sa deschida o fabrica de lapte, cu o investitie de 4 mil. euro

17 Jun, 15:12 • Redactia DailyBusiness
Grupul Erbasu, cu activitati in principal in constructii, vrea sa investeasca intr-o fabrica de procesare a laptelui, langa Targoviste, unde detine o ferma de vaci, fondurile pentru proiectul evaluat la 4 mil. euro urmand sa fie atrase in principal printr-o finantare europeana.
Erbasu vrea sa deschida o fabrica de lapte, cu o investitie de 4 mil. euro

„Acum pregatim dosarul, lucrarile ar trebui sa inceapa anul viitor, in primavara”, a declarat pentru Mediafax Cristian Erbasu, directorul general al Societatii Comerciale de Constructii (SCC) Erbasu SA, firma cu ponderea cea mai importanta in cifra de afaceri consolidata a grupului.

El a precizat ca ferma, cu suprafata de 200 de hectare, din care o parte au fost arendate, a fost achizitionata in urma cu peste 15 ani.

Grupul intentioneaza sa obtina o finantare pentru constructia fabricii din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, care sprijina investitorii din Uniunea Europeana interesati sa deruleze proiecte de dezvoltare rurala.

Erbasu a afirmat ca investitiile anuntate anul trecut, vizand, printre altele, relocarea bazei de productie, dezvoltarea unui proiect imobiliar sau pe segmentul hotelier, sunt inghetate, in contextul crizei.

Grupul este interesat de achizitii de terenuri, dar va astepta pana la asezarea preturilor.

„Preturile la terenuri sunt inca nejustificat de mari. In unele zone, s-au injumatatit, desi ar fi trebuit sa scada de 5 ori. Preturile nu se vor reaseza mai devreme de un an”, a spus Erbasu.

Cristian Erbasu, care ocupa si functia de presedinte al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), a afirmat ca firma pe care o conduce a semnat in 2009 doar contracte pentru licitatii derulate anul trecut, iar numarul proiectelor din piata s-a diminuat considerabil, in special cele finantate de companii private.

„Constructorii se orienteaza catre toate directiile, in functie de oportunitati, cei cu lucrari civile catre infrastructura sau invers. Noi incercam sa participam la cat mai multe licitatii organizate de Guvern sau autoritati locale. Proiectele finantate de persoane fizice sau juridice private nu mai merg aproape deloc”, a spus Erbasu.

SCC Erbasu desfasoara lucrari de infrastructura in mai multe zone din Capitala, proiecte cofinantate de Banca Mondiala si primarii de sector. Astfel, lucrarile pentru cartierul Vatra Noua se vor finaliza in iunie, o parte din cele pentru Chitila, in august, pentru Straulesti si Odai vor incepe in iunie, iar o treime din proiectul din zona Giulesti-Sarbi va fi incheiat in acest an, potrivit sursei citate.

Grupul mai cuprinde firmele Erbasu Edil Construct, Erbasu Total Construct si Erbasu General Construct. Firmele desfasoara activitati in domeniul constructiilor civile si edilitare, hotelier si agricultura. Erbasu detine si hotelul Erbas, din Capitala.
Anul trecut, afacerile consolidate s-au dublat, la peste 120 milioane de lei, estimarile pentru 2009 indicand o stagnare a rulajului sau o crestere usoara.

Erbasu a spus ca printre masurile adoptate in contextul crizei se numara, pe langa amanarea unor investitii, si inghetarea salariilor si impunerea unui grad de productivitate mai mare personalului existent. El a precizat ca grupul nu a efectuat concedieri si a subcontractat unele lucrari, pentru a nu fi nevoit sa disponibilizeze muncitorii la incheierea respectivelor proiecte.