Exporturile romanesti au scazut cu 1 mld. euro in noiembrie si decembrie

24 Feb, 15:48 • Redactia DailyBusiness
Exporturile romanesti au scazut in ultimile doua luni din 2008 cu peste 1 mld. euro, respectiv cu aproape 700 mil. euro in noiembrie si cu 627 mil. euro in decembrie, a declarat marti Constantin Nita, ministrul IMM-urilor.
Exporturile romanesti au scazut cu 1 mld. euro in noiembrie si decembrie

Potrivit acestuia, per total, exportul a atins in 2008 un nivel de 33,6 miliarde de euro, in crestere cu aproape 14%, insa „rezultatele pozitive ale comertului exterior se datoreaza valorilor inregistrate in primele 10 luni ale anului, noiembrie si decembrie fiind manifestari acute ale crizei economice globale”.

Referitor la comertul exterior, acesta s-a cifrat in 2008 la 89,7 miliarde de euro, inregistrand o crestere cu 11% comparativ cu valoarea din anul precedent, 56,13 miliarde euro reprezentand importuri, iar 33,6 milarde fiind exporturile.

Anul trecut, peste 70% din totalul exporturilor au avut ca destinatie tarile din Uniunea Europeana, in timp ce 29,6% din exporturi reprezinta bunuri livrate in spatiul extracomunitar.

In acest sens, Constantin Nita a subliniat importanta orientarii exporturilor catre tarile „care reprezentau odata un partener comercial important pentru Romania. Astfel, trebuie sa intensificam relatiile comerciale cu tari precum Moldova, Rusia, China si India”.

In momentul de fata, ministerul de resort are 130 de consilieri economici, detasati in 74 de tari ale lumii.