- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fed: Procesul de recuperare al economiei mondiale va fi, probabil, lent, iar riscurile persista

21 Aug, 18:49 • Redactia DailyBusiness
Economia mondiala pare a fi inceput procesul de recuperare, dupa o contractie severa in ultimul an, insa acesta va fi, probabil, lent, iar riscurile persista, potrivit lui Ben Bernake (foto), presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed).
Fed: Procesul de recuperare al economiei mondiale va fi, probabil, lent, iar riscurile persista

„Dupa o contractie severa in ultimul an, activitatea economica pare sa se stabilizeze, in Statele Unite si in strainatate, iar perspectivele unei reveniri pe crestere sunt bune”, se arata in discursul pe care Bernanke trebuie sa-l prezinte, vineri, 21 august, la o conferinta anuala a Fed, mentioenaza Reuters, citata de Mediafax.

Oficialul american considera ca economia SUA a depasit cea mai dificila perioada a crizei.

„Chiar daca am evitat ce era mai rau, ne vom confrunta, in continuare, cu provocari majore”, a adaugat el, avertizand ca „recuperarea va fi inceata la inceput, somajul urmand sa scada gradual”.

Pietele financiare mondiale, inca afectate de criza, vor continua sa se confrunte cu probleme, iar dificultatile intampinate de populatie si companii la accesarea de credite constituie un motiv de ingrijorare, considera Bernanke.

Criza a evidentiat nevoia adoptarii unor masuri rapide pentru rezolvarea vulnerabilitatilor structurale din sistemul financiar, cu precadere in privinta regulilor stabilite de state.
Oficialul american trebuia sa sustina discursul la o conferinta organizata de Rezerva Federala din orasul Kansas, eveniment la care participa mebri ai conducerii bancilor centrale din toata lumea si economisti importanti.

Germania si Franta au iesit din recesiune, iar economia americana pare a se stabiliza, dupa ce criza financiara si declinul activitatii economice au determinat desfiintarea a aproape sapte milioane de slujbe in Statele Unite.

Fed a coborat dobanda cheie la zero si a introdus lichiditati de aproximativ un miliard de dolari in pietele financiare pentru a combate criza.