- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Fondul Proprietatea si-a bugetat pentru 2009 un profit in scadere cu 55%

30 Mar, 16:58 • Redactia DailyBusiness
Propunerea de venituri si cheltuieli a Fondului Proprietatea pentru exercitiul financiar 2009 prevede o scaderea a profitului net cu 55%, la 212,45 mil. lei (circa 50 mil. euro), pe fondul cresterii importantei veniturilor din dobanzi in detrimentul celor din dividende, arata convocatorul AGA publicat de Fond.
Fondul Proprietatea si-a bugetat pentru 2009 un profit in scadere cu 55%

Anul trecut, Fondul a obtinut un profit net de 467,7 milioane lei (127 milioane euro), potrivit NewsIn.

Fondul Proprietatea va inregistra, potrivit propunerii de buget si venituri pentru 2009, o reducere cu 48% a veniturilor curente, la 270,4 milioane lei (circa 64 milioane euro) in acest an.

Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli propus spre aprobare actionarilor, la adunarea generala a actionarilor din 27 aprilie, cheltuielile curente totale ar urma sa fie diminuate cu 10,5%, la 38,99 de milioane lei (circa 9 milioane euro).

Dividendele incasate de Fondul Proprietatea de la firmele din portofoliu urmeaza sa scada cu 71%, la 112,6 milioane lei (circa 26 milioane euro).

Pe de alta parte, Fondul se asteapta la o majorare a veniturilor din dobanzi, care vor aduce cel mai mare aport de incasari in 2009, respectiv de 137,4 milioane lei (circa 32 milioane euro).

Daniela Lulache, presedintele Fondului, a declarat vineri ca, „in 2009, veniturile Fondului se vor diminua semnificativ, mai ales ca o serie de companii din portofoliu au anuntat ca nu vor distribui dividende, printre care si Petrom”.

Lulache se asteapta ca Fondul sa aiba in 2009 cereri mai consistente decat in trecut pentru sustinerea financiara a companiilor din portofoliu.

Actionarii privati se opun reducerii valorii nominale a actiunilor

Reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea prin micsorarea valorii nominale a unei actiuni prejudiciaza interesele actionarilor actuali si creaza o discriminare intre acestia si cei ce vor deveni ulterior actionari, au spus unii reprezentanti ai actionarilor, citati de NewsIn.

Fondul Proprietatea, care are in portofoliu participatii la 88 de companii, a inregistrat deprecieri de active de 3,5 miliarde lei, de la 14,46 miliarde lei in 2007 pana la 10,95 miliarde lei in 2008, ca urmare a scaderii valorii detinerilor la companiile listate la bursa.

Institutia a raportat insa profit pentru anul trecut, in contextul in care, dupa o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), poate sa inregistreze deprecierile de active in bilantul contabil si nu in contul de profit si pierdere.

Conducerea Fondului a propus ca inregistrarea deprecierilor sa se faca prin micsorarea capitalului social, ce ar presupune reducerea valorii nominale a unei actiuni cu circa un sfert, de la 1 leu la 0,76 lei.

Actionarii privati doresc, insa, sa primeasca dividendele propuse de Fond cat mai repede. Din profitul de anul trecut, de 467,7 milioane lei, conducerea FP propune acordarea de dividende in valoare de 2 bani (0,02 lei) pe actiune, valoare tripla fata de cea a dividendului platit din profitul pe 2007.

Distribuirea de dividende este conditionata, insa, de acceptul actionarilor de a reduce capitalul social al Fondului si schimbarea politicii contabile, prin adoptarea celei impuse de Ordinul CNVM care prevede ca pierderile din scaderea valorii participatiilor din portofoliu sa fie reflectate in capitalurile proprii si nu in contul de profit si pierdere.

Actionariatul Fondului includea, la sfarsitul lui februarie, 33 de firme, care detineau 4,83% din capital, si 2.131 de actionarii persoane fizice, cu 26,90% din actiuni. Statul continua sa controleze Fondul Proprietatea, detinand 68,28% din actiuni la acelasi moment.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.