- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ghid practic de reducere a cheltuielilor personale cu 25% pe luna

02 Jul, 00:02 • gecad.net
TVA-ul creste, salariile scad, iar cheltuielile personale trebuie adaptate noilor conditii. Vestea buna este ca se pot face economii fara mari sacrificii. Fara a strange mult cureaua, romanii pot economisi cel putin 25% din cheltuielile lunare.
Ghid practic de reducere a cheltuielilor personale cu 25% pe luna

Potrivit celor mai recente prognoze, economia nu va creste nici anul acesta, ci ar putea cel mult stagna. Ultima estimare a Fondului Monetar International indica o scadere de 0,5% pentru economia locala, ceea ce inseamna ca sunt sanse slabe sa vedem pe piata noi locuri de munca sau sa sa asistam la revenirea la vechile niveluri salariale. TVA-ul tocmai a fost crescut la 24%, ceea ce se va reflecta in preturi. Prin urmare, o masura logica ar fi ca trebuie sa umblam din nou la cheltuieli.

Pe ce cheltuiesc romanii banii? Circa 70% din totalul veniturilor romanilor se duc lunar spre consum, ceea ce inseamna ca acestia cheltuiesc pe strictul necesar cea mai mare parte din banii pe care ii castiga.

Lista lunara de cheltuieli pentru consum arata astfel: Peste 40% din fondurile dedicate consumului se indreapta spre bunurile alimentare, peste 16% spre cheltuielile legate de utilitati, iar aproape 5% merg spre comunicatii. Cheltuielile pentru dotarea locuintei reprezinta 4,8% din totalul fondurilor dedicate consumului.

Transportul mai scoate din buzunarul romanilor circa 5,6% din fondurile pentru consum, iar cheltuielile pentru imbracaminte si incaltaminte inca 6,6%. Recreerea si cultura inseamna inca 3,8%, iar iesitul la cafenele si restaurante alte 1,3% din cheltuielile de consum.

Iata cateva sfaturi despre cum pot fi reduse cu 25% cheltuielile lunare (consum plus produse bancare):

Renegociaza contractele cu furnizorii de cablu, telefon, TV si Internet – Daca te interesezi la furnizorii de servicii telecom, vei vedea ca acestia au in portofoliu contracte pentru utilizatorii fideli si nu numai, si ca sunt dispusi sa iti ofere un cotract mai avantajos, daca le spui ca astfel reusesc sa te mentina in portofoliul de clienti.

De asemenea, daca utilizezi servicii premium, acum ai putea renunta la ele pentru unele de baza, reducand din cheltuieli.

Vei fi surprins sa observi ca renegocierea contractului sau schimbarea furnizorului iti poate aduce o reducere de pana la 30% a notei de plata de la telefonul mobil sau de la cablu, economisind astfel circa 2% din cheltuielile pentru consum.

Inlocuieste transportul costisitor cu unul mai ieftin – Daca folosesti regulat masina personala, desi ai putea folosi la fel de bine mijloacele de trasport in comun, atunci renunta la mersul cu masina. Poti reduce astfel si cu 70% cheltuielile de transport, ceea ce inseamna ca economisesti alte 4 procente din cheltuielile de consum.

Vaneaza promotiile – Inainte de criza mergeai la cumparaturi linistit si probabil iti permiteai sa cumperi relativ lejer ceea ce iti doreai pentru casa. Pe fondul crizei, sentimentul ca iti poti permite aproape orice a disparut.

In schimb, a crescut numarul promotiilor, asa ca incearca sa le tii sub observatie. Daca astepti momentele prielnice pentru a iti cumpara un televizor, un aragaz, un frigider sau orice alt bun absolut indispensabil, vei observa ca poti obtine reduceri serioase, de pana la 20%, ceea ce inseamna 1% din cheltuielile de consum..

Scazand cu 20% cheltuielile pentru imbracaminte si incaltaminte economisesti inca 1,4% din cheltuielile de consum.

De asemenea, urmarind promotiile este posibil sa obtii o reducere cu cel putin 15% a cheltuielilor alimentare (adica un minus de 6% la cheltuielile de consum).

Per total, obtii circa 8,5% economii din cheltuielile de consum daca esti atent la promotii.

Fa economii la utilitati – Pentru a avea la final de luna facturi mai mici la utilitati, nu este nevoie sa stai cu lumina stinsa sau sa renunti la igiena.

Ai putea insa realiza mici investitii care sa iti permita sa consumi mai putin. Poti folosi becuri ecologice care scad serios consumul de energie electrica, furnizand lumina la aceeasi intensitate ca becurile normale. De asemenea, daca ai repartitoare la calorifere, le poti inchide in perioada cat esti plecat la serviciu. In plus, un incarcator de mobil sau aparatura electronica care este decuplata din priza atunci cand nu e folosita contribuie la reducerea facturii. In total, poti face economii de circa 15% la cheltuielile cu utilitatile, ceea ce inseamna economii de peste 2% din cheltuielile totale de consum.

Fa o lista de cheltuieli si taie-le sau macar redu-le pe cele care nu sunt necesare – Primele cheltuieli care sar in ochi sunt iesirile la restaurant si cele de recreere si cultura. Cumulat, ele atrag 5% din fondurile dedicate de romani consumului. In criza, se poate renunta insa la iesirile in oras si la abonamentul la sala de inot sau de fitness. Daca reusesti sa reduci fondurile alocate iesirii in oras si recreerii la doar 1% din consum, inseamna ca economisesti 4% din cheltuielile de consum.

Pana aici, rezulta o economie de 20% din cheltuielile de consum, adica circa 15% din cheltuielile totale. Nu uita insa ca sunt si alte cheltuieli importante care, chiar daca nu pot fi eliminate, pot fi reduse

Refinanteaza creditele -. Dintre acestea, cea mai importanta este rata bancara, in Romania existand circa 8 milioane de credite, la o populatie de 20 de milioane de locuitori. Ratele bancare detin ponderi importante din cheltuieli, care pot ajunge si la 40 – 50% din total. O refinantare a creditelor poate aduce economii importante, care pot echivala chiar si cu 10% din cheltuielile totale, ducand astfel totalul economiilor la 25% din cheltuielile totale.

Verificand oferta bancilor ai putea gasi produse (carduri, conturi curente) cu costuri substantial mai mici decat cele actuale. Suma lunara pe care o vei avea de achitat va scadea simtitor. Chiar daca ai un credit ipotecar, care este de regula cel mai ieftin produs de finantare oferit de banci, te-ai putea gandi la o refinantare. Totodata, daca stai cu chirie incearca sa renegociezi chiria la interval regulat, cand observi ca preturile la chirii au mai scazut pe piata.