- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Guvernul si BIRD au decis sa anuleze 35 mil. $ dintr-un imprumut din 2006 pentru transporturi

25 Aug, 15:53 • Redactia DailyBusiness
Guvernul si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) au decis sa anuleze suma de 35 milioane dolari dintr-un imprumut aprobat in 2006 pentru infrastructura in transporturi, de 180 milioane dolari, si extinderea perioadei de tragere pentru a treia oara, pana la finele acestui an.
Guvernul si BIRD au decis sa anuleze 35 mil. $ dintr-un imprumut din 2006 pentru transporturi

Romania a semnat in noiembrie 2006 un acord de imprumut cu BIRD, parte a grupului Bancii Mondiale, in valoare de 180 milioane de dolari, pentru finantarea proiectului sectorial de sprijinire a transporturilor, relateaza Mediafax.

Acordul initial de imprumut „prevedea ca data limita de tragere data de 31 decembrie 2008. Prin schimbul de scrisori intre Guvernul Romaniei si BIRD, s-a convenit asupra amendarii datei de inchidere aferente perioadei de tragere din imprumut, insa numai pana la termenul limita de 31 martie 2009 stabilit de catre Banca, urmand ca dupa o evaluare a disponibilitatilor fondurilor alocate prin bugetul pe anul 2009 sa se decida oportunitatea unei noi prelungiri”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de Guvern pentru aprobarea amendamentului la acordul de imprumut privind finantarea proiectului de sprijinire a transporturilor.

Ulterior, termenul de tragere al imprumutului a fost extins pana la 30 aprilie.

Date fiind conditiile economice actuale si solicitarea Guvernului adresata institutiilor financiare internationale de a acorda sprijin financiar, reprezentantii BIRD au transmis, in cadrul unei misiuni de evaluare desfasurata in perioada 9-20 martie 2009, ca este necesara revizuirea portofoliului de imprumuturi in vederea unei eventuale disponibilizari a sumelor neangajate.

Costul total al proiectului prevazut initial era de 225 milioane dolari, din care 180 milioane dolari sub forma unui imprumut BIRD si 45 milioane dolari contributia Romaniei.

Proiectul este destinat activitatilor de intretinere a infrastructurii publice si este structurat in doua parti de valoare egala cu 112,5 milioane dolari, respectiv pentru sectorul rutier si cel feroviar.

Valoarea cumulata a platilor din imprumutul BIRD era la finele lunii mai 2009 de 39,345 milioane dolari pe componenta rutiera si de 12,16 milioane dolari pe sectorul feroviar. Astfel, pana la finele lunii mai 2009 au fost efectuate plati din imprumut echivalente cu suma de 51,5 milioane dolari.

„In baza proiectului, BIRD a agreat prelungirea perioadei de tragere de imprumut pana la 31 decembrie 2009. Echipa Bancii Mondiale a confirmat capacitatea CFR si CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – n.r.) de a implementa proiectul si a absorbi 55, respectiv 90 milioane dolari din imprumutul BIRD pana la 31 decembrie 2009, insa numai in conditiile majorarii alocatiilor bugetare (fie prin realocarea de fonduri, fie prin suplimentare)”, potrivit notei de fundamentare.

BIRD, infiintata in 1944, are ca obiectiv reducerea saraciei in statele cu venituri medii si cele sarace, prin promovarea unei dezvoltari sustenabile prin acordarea de imprumuturi, garantii si servicii de consultanta.