Hotararea CIJ recunoaste jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei, in principal de exploatare a resurselor, pentru o suprafata de 9.700 kilometri patrati de platou continental si zona economica exclusiva, adica 79,3% din zona de peste 12.000 kmp, aflata in disputa cu Ucraina, si pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi estimate a fi prezente in zona.
„De asemenea, hotararea permite Romaniei sa inceapa demersurile pentru exploatarea directa a resurselor de hidrocarburi din zona in disputa care au fost alocate de CIJ Romaniei si care pana acum nu puteau fi exploatate”, precizeaza un comunicat transmis de Guvern.
„In aceste conditii, Guvernul va elabora o strategie in vederea exploatarii resurselor de hidrocarburi care au fost alocate Romaniei, in concordanta cu interesul nostru national si in vederea consolidarii independentei energetice a tarii”, se mai arata in comunicat.
Executivul considera ca hotararea Curtii Internationale de Justitie de la Haga va avea un impact pozitiv in plan bilateral si regional, prin exemplul pe care il ofera ca mod de solutionare a diferendelor in regiunea extinsa a Marii Negre.
„Aceasta reprezinta un succes al aplicarii dreptului international, avand in vedere faptul ca decizia CIJ este finalul unei dispute complexe, care dureaza de mai bine de 40 de ani si care nu a putut fi rezolvata prin niciun alt mijloc”, se mentioneaza in comunicat.