- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

IFN-uri: Normele BNR complica acordarea de credite

19 Sep, 00:01 • adrian.mihaltianu
Noile norme ale BNR privind limitarea creditarii le vor determina pe institutiile financiare nebancare (IFN) sa-si refaca procedurile de creditare, numarul documentelor necesare cererii unui credit fiind mai mare, iar procesul de analiza urmand sa devina mai complex, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii din domeniu.
IFN-uri: Normele BNR complica acordarea de credite

Acestia au adaugat ca nu pot preciza deocamdata cu cat va creste timpul acordarii unui credit de nevoi personale, fiind prematur sa se pronunte in acest sens.

„In ceea ce priveste solicitarea de documentare suplimentara a veniturilor luate in considerare la analiza cererii de credit, se va putea lesne constata o crestere a numarului de documente necesare pentru aprobarea creditului”, a spus Daniel Boaje, directorul general al Cetelem.

Acesta a adaugat ca, dupa momentul intrarii in vigoare a proiectului BNR, procesul de analiza va deveni mai complex, cu un timp mai mare de prelucrare a datelor.

Traian Baicu, directorul general al TBI Credit, considera ca noile norme ale bancii centrale duc la refacerea procedurilor de creditare, insa acest aspect nu va avea un impact major asupra clientilor.

„TBI Credit nu va fi afectata foarte mult, deoarece dobanzile practicate sunt fixe, astfel incat ceea ce semneaza clientul este ceea ce va plati de-a lungul contractului. De asemenea, la produsele noastre nu intervin majorari de dobanzi sau de comisione”, a mentionat Baicu.

Totodata, numarul de credite acordate de TBI Credit in alta moneda decat leul este foarte mic, oficialul companiei considerand ca nu vor fi schimbari semnificative din acest punct de vedere.

Pe de alta parte, Cetelem analizeaza in prezent impactul de ansamblu al noilor prevederi, „atat ca politica viitoare de abordare a creditelor, dar si ca eventuala dezvoltare a sistemului operational intern”, a spus Daniel Boaje, director general al companiei.

Potrivit legii IFN-urilor, aprobata de curand de guvern, institutiile financiare nebancare vor putea desfasura concomitent mai multe tipuri de activitati de creditare si vor putea emite carduri pentru mai multe categorii de credite, nu doar de consum, ca in prezent.

Legea introduce mai multe activitati permise IFN-urilor, precum creditarea imobiliara, microcreditarea, finantarea tranzactiilor comerciale si operatiunile de factoring.

Imprumuturile se indreapta catre amenajarea locuintelor

Daca pana acum majoritatea banilor imprumutati de la institutiile financiare nebancare erau indreptate catre achizitia de echipamente IT si produse electronice si electrocasnice, in prezent clientii IFN-urilor au inceput sa investeasca mai mult in renovarea si amenajarea locuintelor, potrivit reprezentantilor din domeniu.

„Principala destinatie a banilor imprumutati de clientii Cetelem o constituie renovarea/amenajarea apartamentului sau a locuintei personale, diverse amenajari interioare, precum si achizitia de autoturisme”, a mentionat directorul companiei.

In cazul Provident Financial, imprumuturile sunt de cele mai multe ori folosite pentru a efectua mici imbunatatiri in locuinta, pentru a pleca in vacanta sau pentru achizitionarea de bunuri de uz casnic.

„Imprumuturile sunt acordate in bani gheata, fara giranti sau garantii materiale, putand fi folosite in orice scop”, a spus reprezentantul Provident.

Traian Baicu de la TBI Credit a mentionat ca cele mai cumparate produse din imprumuturile TBI Credit (care au valoare maxima de 5.000 euro) sunt mobila si accesoriile, produsele electrocasnice si echipamentele IT.

Afaceri in crestere pentru IFN-uri in S1

Cetelem, unul din principalii jucatori din piata, a acordat in primul semestru al acestui an credite in valoare de 411 milioane lei (112 milioane euro), a declarat Daniel Boaje.

Compania estimeaza ca finantarile din 2008 vor creste cu 80% fata de anul trecut, pana la circa 1,3 miliarde lei (355 mil. euro).

„Cetelem ofera servicii de creditare prin mai multe directii de activitate – creditul in magazine intr-o retea de peste 2.000 de puncte de vanzare, cardul de credit, creditul de nevoi personale cu acordare prin telefon si prin internet si credite auto”, a mentionat seful companiei.

Provident Financial Romania a acordat in prima jumatate a acestui an imprumuturi cu o valoare totala de 10,4 milioane de lire sterline (peste 13 mil. de euro), in crestere cu 225% fata de perioada similara a anului trecut, a mentionat Vlad Sandru, directorul de comunicare al companiei.

Provident a deschis 7 sucursale noi in primele sase luni ale anului, astfel incat infrastructura sa teritoriala are acum 14 sucursale si puncte de lucru in alte 20 de orase.

In aceeasi perioada, valoarea contractelor de credit incheiate de catre TBI Credit a fost de aproximativ 50 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de peste 30% fata de primul semestru din 2007, potrivit oficialului companiei.

„Credex estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 110 milioane euro, in crestere cu 55% fata de anul 2007, cand a realizat afaceri de 71 milioane euro”, a spus Dragos Sirbu, directorul general al Credex Finantari IFN.

Numarul creditelor neperformante este scazut

Compania de credite de consum Provident Financial avea la sfarsitul lunii iunie 2008 peste 50.000 de clienti, in crestere de la 17.000 de clienti in iunie 2007. Nivelul creditelor neperformante este foarte scazut, in linie cu asteptarile noastre initiale, a spus Vlad Sandru.

„Valoarea individuala a datoriilor restante a unui client nu depaseste 5.000 lei”, a adaugat reprezentantul Providend.

In prezent, compania nu transmite date Biroului de Credit, insa doreste o asemenea colaborare pe masura ce afacerea se va dezvolta, iar numarul de clienti va creste.

Dragos Sirbu a declarat ca institutia Credex are o pondere a clientilor rau platnici de peste 3 ori mai mica decat media pietei de profil, clientii cu intarzieri la plata peste 90 de zile reprezentand sub 1% din total portofoliu.

Din totalul clientilor Cetelem existenti la sfarsitul primului semestru (700.000), circa 1-2% sunt persoane raportate la Biroul de Credit, a spus si Daniel Boaje.

„Cumulul datoriilor inregistrate de acestia (restantieri – n.r.) reprezinta un procent insignifiant raportat la valoarea totala a creditelor acordate de Celetem”, a adaugat Boaje.

TBI Credit are in prezent aproximativ 230.000 de clienti, si estimeaza ca pana la sfarsitul anului numarul acestora va ajunge la 300.000.