- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ING a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2010 la 0,9%, de la 1,9%

16 Apr, 11:18 • Redactia DailyBusiness
Analistii ING Bank au redus estimarea privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in 2010 la 0,9%, de la 1,9%, in urma unei posibile contractii a activitatii economice in primul trimestru din cauza conditiilor meteorologice severe, se arata intr-un raport al bancii.
ING a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in 2010 la 0,9%, de la 1,9%

„Am aratat anterior ca vremea rea de la inceputul acestui an reprezinta un risc important pentru procesul de relansare economica. In timp ce datele pe ianuarie au aratat ca temerile noastre au fost mai mult decat justificate, deteriorarea la scara larga care s-a prelungit si in februarie ne face sa credem ca primul trimestru din 2010 a fost un nou trimestru de contractie”, noteaza analistii ING Bank, subsidiara in Romania a grupului financiar olandez ING, potrivit Mediafax.

Banca aminteste in acest sens de scaderea productiei industriale, de restrangerea activitatii din constructii si de declinul vanzarilor retail din Romania inregistrate in primele doua luni ale anului.

Totodata, executia bugetara pe primele doua luni ridica noi semnale de alarma: scaderea veniturilor bugetare din TVA indica cererea interna redusa, iar atingerea tintei trimestriale privind deficitul bugetar ar putea sa fi fost obtinuta, potrivit analistilor ING, numai prin intarzierea unor plati publice.

Astfel, banca a redus estimarile privind evolutia PIB-ului in primul trimestru al acestui an la -0,4%, de la prognoza anterioara de 0,5%.

„Cifrele pe martie vor arata probabil o imbunatatire semnficativa fata de cele doua luni anterioare din multe puncte de vedere, insa aceasta ameliorare ar putea sa nu fie suficienta pentru a compensa scaderile din primele doua luni”, avertizeaza ING.

Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%. Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.

In decembrie 2009, Guvernul si FMI au convenit sa revizuiasca, de la 0,5% la 1,3%, cresterea PIB pentru 2010. Avansul economic de 1,3% a fost luat in calcul in proiectul de buget pentru anul in curs.