- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Bancile care joaca sute de milioane de euro pe curs, normal ca nu au lichiditate

19 Feb, 00:01 • gecad.net
Sistemul bancar local este lichid, in schimb exista banci care se plang de lipsa de lichiditate si au ajuns in aceasta situatie din cauza speculatiilor pe care le fac pe cursul valutar, a spus miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.
Isarescu: Bancile care joaca sute de milioane de euro pe curs, normal ca nu au lichiditate

„Cei care isi tin pozitii mari pe valuta, de 100 de milioane de euro sau chiar mai mult, asteptand ca leul sa ajunga la 4,7 lei/euro, normal ca nu au lichiditate”, a spus Isarescu.

Totodata, guvernatorul a precizat ca bancile dispun in prezent de un volum de titluri de stat de doua ori mai mare decat anul anterior, valoarea titlurilor aflate in prezent in portofoliul institutiilor de credit fiind de 25 de miliarde de lei, fata de 12 miliarde de lei anul anterior.

Pe baza titlurilor de stat, bancile care au nevoie de lichiditate pot apela la un imprumut overnight de tip Lombard de la banca centrala, cu care isi satisfac necesarul imediat de fonduri.

Un semnal de alarma a fost tras in ultimele zile de autoritatile austriece, care s-au plans ca bancile din Romania cu capital austriac ar putea avea probleme in conditiile in care Romania s-ar confrunta cu o scadere accentuata a activitatii economice. S-ar ajunge implicit la o scadere a venturilor romanilor, inclusiv a celor cu datorii bancare, care ar putea intra in incapacitate de plata. In Top 4 al bancilor active in Romania se afla trei banci austriece: BCR – Erste, Volksbank si Raiffeisen.

Guvernatorul a mentionat insa ca bancile locale cu capital austriac sunt foarte bine capitalizate, iar o abordare „la gramada” a acestora, adica introducerea lor in aceeasi categorie cu cea a bancilor cu capital austriac din alte state, nu face decat sa le defavorizeze.

In schimb, a spus Isarescu, ceea ce ar trebui sa ingrijoreze in cazul bancilor austriece, este faptul ca in anii anteriori acestea au creditat masiv in valuta, iar pe fondul deprecierii din ultimul timp a leului, debitorii in valuta care realizeaza venituri in lei au fost nevoiti sa suporte majorari excesive de rate.

Nici datoria bancilor pe termen scurt, adica liniile de finantare pe care institutiile de credit trebuie sa le ramburseze pe parcursul acestui an, nu creeaza perspectiva ca sistemul bancar sa intre intr-o criza de lichiditate, in conditiile in care aceste datorii sunt reinnoibile, a spus Isarescu.

Astfel, datoria externa pe termen scurt a bancilor active in Romania, scadenta in 2009, este de 10 miliarde de euro, valoarea cumulata a datoriei private pe termen scurt (a bancilor, companiilor si institutiilor financiare nebancare) fiind de 24 de miliarde de euro.

Datoria bancara reprezinta linii de credit cu scadenta in acest an si care sunt reinnoibile in proportie de 90%, iar datoria segmentului nebancar este reinnoibila in proportie de 60%, a precizat Isarescu. In aceste conditii, el considera ca in sectorul privat ar putea aparea o necesitate de finantare, care sa permita onorarea datoriei pe termen scurt.

El a precizat ca in prezent se analizeaza posibilitatea contractarii unui imprumut extern, dar acesta ar putea lua forma unui pachet de finantare care ar cuprinde un imprumut de la Uniunea Europeana, bani de la Banca Europeana de Investitii, cu ajutorul carora sa fie finantate proiecte de investitii, precum si o finantare de la Fondul Monetar International, care va fi insa o finantare de tip swap, prin care banca centrala ofera lei si primeste valuta.