- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isi revine piata creditelor? Au aparut deja primele semne

10 May, 18:14 • adrian.mihaltianu
Piata creditelor din Romania a inceput sa-si revina. Exista deja semne clare in acest sens, printre care cresterea numarului si a valorii creditelor in primele luni ale acestui an.
Isi revine piata creditelor? Au aparut deja primele semne

„Semnalele sunt incurajatoare din mai multe directii. Daca ne uitam pe intreaga piata, din apetitul de creditare a bancilor, pe segmentul retail cel putin, se observa numai din oferte si costuri o apetenta mult mai mare decat in ultimii doi ani de creditare a persoanelor fizice. De asemenea, din numarul de clienti care aplica pentru imprumuturi se observa o revigorare a acestui sector”, a spus Anca Bidian, chief executive officer al brokerului bancar Kiwi Finance.

„Mai multe banci au avut o crestere substantiala a numarului de cereri de creditare ce vine din partea clientilor. Si aici vorbim in special de cresterea cererii noi, nu la refinantari”, a adaugat oficialul Kiwi Finance.

Ea a mai mentionat ca semnalele pozitive de stabilitate fiscala si economica au dus, in special pe segmentul clientilor cu venituri peste medii si mari, la achizitii de locuinte, luand in considerare preturile mici de pe piata imobiliara.

„Noi avem clienti care si-au tot amanat pe parcursul anului trecut decizia de achizitie, avand credite le preaprobate, pentru a vedea ce se intampla  pe piata imobiliara, si care in trimestrul unu din 2011 au decis sa cumpere. Mai avem clienti cu credite aprobate, dar care inca nu si-au gasit locuinta dorita”, a spus Anca Bidian.

„Vedem o revenire pe plus a soldului de credite in 2011”, a subliniat aceasta.

Tendinta anuntata de Bidian este sustinuta si de informatiile prezentate de banci. Spre exemplu, oficialii BCR au spus recent ca s-au dublat solicitarile zilnice de credite de consum intr-o luna si jumatate, perioada in care a lansat o campanie de promovare a finantarilor in lei cu dobanda fixa de 12,5% pe an si scadenta maxima de 10 ani, [url= http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bcr-a-strans-75-000-de-cereri-de-credit-de-consum-in-6-saptamani-8252409]totalizand circa 75.000[/url].

[b]Valoarea creditelor ipotecare, in crestere[/b]

CEO-ul Kiwi Finance a declarat ca valoarea medie a unui credit imobiliar cu ipoteca (garantat), intermediat de broker, a crescut in primul trimestru pana la 57.378 euro, fata de anul trecut, cand a fost de 49.703 euro.

De asemenea, creditul mediu de nevoi persoanele cu ipoteca a urcat in T1 2011 de 36.575 euro, de la 31.709.

Anca Bidian a mai spus ca valoarea minima a unui credit ipotecar, intermediat de Kiwi in primele trei luni, s-a majorat la 10.500 euro, dupa ce in 2010 a fost de 8.000 euro. Totodata, nivelul maxim al unui credit garantat a crescut pana la 275.000 euro in primul trimestru, de la 250.000 euro, in 2010.

„[b]Am vazut o crestere a creditelor in acest an[/b]”, a subliniat Anca Bidian.

In ceea ce priveste structura portofoliului nou de credite al Kiwi, se observa o orientare mai mare spre imprumuturile garantate, cu ipoteca, acestea reprezentand in primele trei luni din acest an 84% din total, restul de 16% fiind negarantate. Anul trecut, creditele ipotecare aveau o pondere de 75%, iar cele negarantate, 25%.

Pe valute, creditele ipotecare, intermediate de Kiwi Finance, au fost acordate, in T1 2011, numai in moneda europeana, in timp ce pe segmentul creditelor fara ipoteca, clientii s-au orientat mai mult pe cele in lei, acestea reprezentand 89% din totalul imprumuturilor, fata de 61% in 2010.

Potrivit directorului Kiwi, creditele in moneda nationala, au inceput sa fie mai atractive, avand costuri mai bune, fiind eliminat riscul valutar.

[b]Dobanzile practicate in piata[/b]

Dobanzile imprumuturilor luate in moneda nationala raman in continuare peste cele in moneda europeana.

In cazul creditelor imobiliare, Anca Bidian a mentionat ca dobanda anuala efectiva (DAE) variaza in piata intre 6,32% – 13,27% pentru imprumuturile in euro si intre 8,81% – 16,25% la cele in lei. 

La creditele de nevoi personale cu ipoteca, DAE este cuprins intre 6,36% –  13,27% la cele in euro si intre 9,74% – 16,25% la imprumuturile in lei.

DAE a fost calculat pentru un credit de 50.000 euro, pe o perioada de 25 de ani.

In acelasi timp, DAE este, in cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca (negarantate), de 14,65-22,50% la imprumuturile in euro si de 13,24% – 30,89% la cele in lei. DAE a fost calculat pentru un credit de 10.000 euro, pe 10 ani.

[b]Refinantare in programul Prima Casa[/b]

„Avem in lucru o refinantare in programul Prima Casa”, a subliniat Anca Bidian, care a adaugat ca proprietarul vrea sa-si refinanteze creditul in conditiile in care valoarea locuintei a crescut, putand astfel sa obtina o suma de bani suplimentar.

Cu banii de refinantare, proprietarul isi va plati creditul de Prima Casa si ii va si ramane o suma de bani suplimentara, costurile fiind asemanatoare.

Anca Bidian a mai spus ca circa 26-27% din totalul creditepor ipotecare acordate de companie in 2010 au fost pentru Prima Casa. Insa in primul trimestru din acest an au fost mai putine solicitari pentru programul Prima Casa, in general fiind finalizate cele solicitate din 2010.

Potrivit acesteia, aproximativ 70% din valoarea creditelor acordate anul trecut prin Kiwi Finance a fost reprezentat de refinantari.

„Economia anuala facuta de clientii Kiwi Finance in 2010 prin refinantare este de 1,3 milioane de euro, datorita costurilor mai reduse”, a declarat Anca Bidian.

Kiwi Finance [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/kiwi-finance-a-intermediat-credite-in-valoare-de-20-mil-euro-in-t1-in-crestere-cu-130-62151/]a intermediat credite in valoare de 20 milioane de euro[/url] in primul trimestru din 2011, in crestere cu 130%.